Nyaralásból visszatérve az élménybeszámolóink fontos részét képezi a látottakon túl az is, hogy mivel kínáltak minket vendéglátóink. "Képzeljétek, reggelire olyan terülj-terülj asztalkám várt minket, hogy csak ámultunk", mesélik egyesek, míg másoknak a nyaralás alatt az itthon megszokott leves-főétel-édességből álló ebéd helyett egy mutatós, ám kevéssé kiadós szendviccsel kellett beérnie. Kevés olyan szokása van egy-egy országnak, népnek, amely szívósabban tartaná magát, mint az étkezéssel kapcsolatban kialakult szokások. Utazásaink során ezen a téren várható a legtöbb megpróbáltatás – vagy akár kellemes felfedezés. Kiderül például, hogy az étteremben az asztalra helyezett vizeskancsónak a fele sem tréfa: valóban ezt szánták az étkezéshez italként. A desszert helyett felszolgált sajt szintén nem vicc: a helyiek szerint tisztítja a fogakat, és segíti az emésztést. A Oktatási Minisztérium mindenesetre most hadat üzen a hazai szokásoknak, amikor foganatosítani igyekszik az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait, amelyeknek célja a hagyományőrzés keretein belül egészséges szokások kialakítása.