A tej hivatalos meghatározás szerint, egy nőstény emlősállat tejmirigyének váladéka. Általában a tehéntejet értjük ezen a kifejezésen, de a juhtej, kecsketej is a tej kategóriájába tartozik. Ennek a kálciumban és teljes értékű fehérjékben gazdag italnak a fogyasztása egyesek számára nem lehetséges. Azonban laktózintolerancia esetén sem kell lemondania senkinek a tej élvezetéről, ugyanis a növényi alapú „tejeket”, helyesen mondva növényekből készült tejjellegű italokat ők is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Ezek az italok készülhetnek gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz). Az alapanyagtól függően változik a „tej” állaga és íze, így mindenki tetszése szerint válogathat, sőt választhat natúr vagy ízesített készítményt is.