Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a változatos, kiegyensúlyozott étrend a legtöbb esetben biztosítja szervezetünk számára mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek szükségesek annak egészséges működéséhez. A vitaminok azonban érzékenyen reagálnak a fényre, hőre, a levegő oxigéntartalmára is, ezért nem mindegy, hogyan tároljuk, milyen eljárással dolgozzuk fel az élelmiszereket. Az alábbiakban Schmidt Judit, a Preventissimo.hu dietetikusa segítségével gyűjtöttünk össze néhány praktikus tanácsot.
A zöldségek, gyümölcsök leszedésüket követően folyamatosan veszítenek vitamintartalmukból, ezért részesítsük előnyben a friss alapanyagokat! Télen sem kell lemondani a friss zöldségekről, gyümölcsökről, ilyenkor van szezonja a különféle káposztáknak, céklának, birsalmának, fekete reteknek, sütőtöknek. Ahhoz, hogy minél több rosthoz jussunk a zöldségekből, gyümölcsökből, minél vékonyabban hámozzunk, vagy a héjában főzzük meg a zöldségeket! Ha a zöldségeket, gyümölcsöket gyorsan és alaposan mossuk le, kevesebb vitamint veszítenek, mintha hosszasan áztatnánk őket.
A legkíméletesebb főzési eljárás a gőzölés, amelynek során az étel nem érintkezik a folyadékkal, a felszálló gőz puhítja meg. Gőzöléssel a hőre érzékeny tápanyagok nagy része megmarad, az étel íze intenzívebb, állaga keményebb, ropogósabb lesz. Használhatunk e célra pároló berendezéseket, de megfelel egy vízzel félig megtöltött edénybe helyezett tésztaszűrő és fedő is. Ez az eljárás egyébként alkalmas a mélyfagyasztott zöldségek, gyümölcsök elkészítésére is.