hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legősibb keresztény etnikum története
Az asszír kereszténység hányattatott története - Asszír-trilógia 2. rész
A legősibb keresztény etnikum története

Forrás: Wikimedia Commons / Philippe Alès

2024. 05. 09.
Az asszírok nemzetiségi-vallási közössé­géről keveset hallani. Pedig egyes feltételezések szerint a már első században meginduló ébredés következtében az egyik legkorábbi népcsoport lehet, amely áttért a keresztény hitre. Különlegességük, hogy egyetlen más vallás és nép beolvasztási kísérletének sem engedtek. Jelenleg ötmillió asszír keresztény él a világ számos országában, és sokan közülük súlyos üldöztetéseknek vannak kitéve.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az átfogóan gyakran csak „keleti kereszténységnek” titulált hatalmas egyházi tömb osztályozása nem könnyű feladat. Ezen belül különösen kacifántos feladvány az asszír keresztények elhelyezése, kiváltképp, hogy a szír / arámi, illetve asszír örökség elválasztása már önmagában heves viták tárgya (a káldeusokról már nem is beszélve). Nem kevés csoport, amely a szír vagy arámi kulturális hagyaték örökösének tekinti magát, egyúttal az asszíroktól is származtatja népét.

A keleti keresztény egyházakat alapvetően az alábbi módon soroljuk be. Egyrészt beszélünk az ortodox egyházról, ezek más néven a pravoszláv vagy görögkeleti („Eastern Orthodox”) irányzatok a maguk 15 autokefál, azaz „saját fejű”, autonóm egyházával (szerb, román, görög, orosz stb.). Másrészt vannak a miafizita vagy monofizita (tehát Krisztusra nézve csak egy természetet elfogadó, más néven antikhalkédóni) egyházak, amelyeket „Oriental Orthodox” néven is illetnek – közöttük találjuk az etióp, a kopt, az örmény, a szír stb. ortodox egyházakat. Harmadrészt pedig számon tartjuk még a keleti katolikus egyházak hosszú sorát a libanoni maronitáktól a magyar görögkatolikusokig. No már most, e besorolás alapján az ősi asszír keleti egyház nem tartozik szoros értelemben egyik ágazathoz sem, hiszen nem a 451-es khalkédóni zsinatnál szakadtak el, hanem még hamarabb. Az azóta több irányzatra szakadt asszír keletiek (történelmietlen megjelölésük szerint nesztoriánusok) annyiban különböznek a többiektől, hogy csak az első két egyetemes zsinatot fogadják el legitimnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!