Bár a csapvíz többnyire jó minőségű az ország szinte egész területén, mégis
évről évre dinamikusan nő az ásványvizek forgalma Magyarországon. 1979-ben az
évi átlagos ásványvízfogyasztás 2,4 liter/fő, 2003-ban 60 liter/fő volt, az idei
évre 80 liter/fő éves fogyasztásra számítanak az elemzők. Érdekes módon a
budapestiek isznak több ásványvizet, ahol egyébként is jó minőségű a vezetékes
víz, a vidékkel szemben, ahol magas lehet a víz nitrát- és arzéntartalma.
A tinédzserek és huszonévesek több, mint 75 százaléka kedveli a cukrozott
üdítőitalokat, ám az életkor emelkedésével és az egészségcentrikus életmód
elterjedésével az ásványvízfogyasztás emelkedő tendenciát mutat. A gyümölcslé, a
szénsavas üdítő, valamint az ásványvíz a magasabb jövedelműek itala, míg az
alacsonyabb bevétellel rendelkezők az olcsóbban elkészíthető szörp, szódavíz
kombinációval oltják inkább szomjukat. A magyar lakosság 40 százaléka iszik napi
rendszerességgel ásványvizet. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők leginkább
ásványvizet fogyasztanak, szemben az alapfokú iskolázottságú
szódavízkedvelőkkel.
Az ásványvízfogyasztás emelkedésének oka – Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz
Szövetség elnöke szerint –, hogy az emberek az elmúlt tíz évben megértették, nem
mindegy, milyen folyadékot visznek be a szervezetükbe. Ezenfelül egyre többen
engedhetik meg maguknak anyagilag is, hogy ásványvizet fogyasszanak.
A nyugati országokkal ellentétben a magyarok 75 százalékban a szénsavas
ásványvizet kedvelik. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és
Terméktanács főtitkára úgy véli, élettanilag semmi jelentősége nincs annak, hogy
szénsavas vagy -mentes vizet iszunk, ízléstől függ, ki melyiket kedveli.
Gyomorsavproblémákra a csendes változat az ajánlott.
Az ásványvíz és forrásvíz közti alapvető különbség keletkezésükben rejlik: míg
az ásványvizek lassan szivárognak át a talaj felszín alatti rétegein, addig a
forrásvizek vagy hegyi vizek felszínre törésük előtt csak néhány napot töltenek
a hegységek gyomrában. A forrásvíz ideális ivóvíznek tekinthető, ugyanis a
talajréteg megszűri a feltörő vizet, azonkívül összes oldott ásványi anyag
tartalma kevesebb, mint 500mg/l. Az ásványi anyagokkal teli víz túl nagy
mennyiségben történő fogyasztása egészségkárosító is lehet, ugyanis
lerakódásokhoz, vesekőképződéshez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
A forrásvízpártiak úgy vélik, a táplálkozással minden szükséges ásványi anyag és
nyomelem bejut a szervezetünkbe, ezért ajánlott a nem túl magas
ásványianyag-tartalmú forrásvizek rendszeres, tudatos fogyasztása. Sőt azoknak,
akiknek naponta legalább 4-5 liter vizet meg kell inniuk, csak az ásványi
anyagban szegény forrásvizek rendszeres fogyasztását javasolják. Magyarországon
jelenleg a legdinamikusabban fejlődő, forrásvizeket forgalmazó cég a Pearl
Natural, amely környezetbarát palackban kínál kiváló minőségű, egészséges alpesi
forrásvizet. (www.pearlnatural.hu
weboldal) (X)
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »