hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üzenet Londonból
Működésképtelen az európai szociális modell

2005. 10. 25.
Nyílt támadást intézett az Európai Unió gazdasági vezetése ellen Gordon Brown brit pénzügyminiszter a múlt héten a Financial Times hasábjain. 



Gordon Brown. Hadat üzent Fotó: Reuters

"Néhány év múlva a ma még »fejlődőknek« címkézett országok állítják elő a világ ipari exportjának felét, miután több mint ötmillió amerikai és európai munkalehetőség Ázsiába települ ki. Mindeközben pedig Európa gazdasági növekedése lassan tíz éve nem képes meghaladni a kínai és az indiai ráta negyedét, de még az USA növekedésének felét sem" – kezdte mélyreható kritikáját a brit pénzügyminiszter. 

Gordon Brown szerint az idei, alig 1,2 százalékos európai GDP-növekedési ráta olyan vészharang, melyet végzetes hiba lenne figyelmen kívül hagyni. "Most, hogy az európai munkanélküliség már a 10 százalékot súrolja, nincs értelme gazdasági reformokról vitázni. Itt a tettek ideje: az új német kormány hatalomra jutása, a közelgő londoni EU-csúcs mind azt mutatja, hogy ezek azok az idők, amikor megtörhetjük a hosszú távú reformok legfőbb gátját: a zsákutcába jutott protekcionizmust." A brit pénzügyminiszter nyíltan célzott arra, hogy terveihez támogatást remél az Angela Merkel-féle német kormányzattól. 

Brown szerint a protekcionizmus eszméje megbukott: könyörtelenül felülírták az idő és a globalizációs folyamatok. "Ma a nemzeti tőkeáramlás helyett európai tőkeáramlás, nemzeti vállalatok helyett európai cégek, és nemzeti márkák helyett európai márkák uralják a piacokat" – jegyezte meg a politikus.

A globalizáció olyan kihívásokkal állítja szembe az unió országait, amelyeket egyetlen alapító atya sem láthatott előre. Az áruk és szolgáltatások ma már világszerte hozzáférhetők, a változásokat pedig nem európai, hanem globális pénzáramok hajtják. "Még az elkötelezett EU-hívőknek is be kell látniuk, hogy Európa számára többé nem járható út a kereskedelmi korlátokkal körülbástyázott önmagára támaszkodás." Az új, globalizált Európának kifelé kell tekintenie, a külső versenyhelyzetre kell összpontosítania, és helyre kell állítania a rugalmasságot és a méltányosságot egyaránt ötvöző, új szociális modelljét. "Az a rendszer, amely húszmillió munkanélkülit termel ki magából, és ezek közül tízmillió már egy éve nem talál munkát – nem működőképes." Az igazi szociális modellben a hangsúly az emberek képzésén van, azon, hogy felkészítsék őket a munkavállalásra. 

"Látnunk kell azt is – írta Gordon Brown –, hogy Kína és India nemcsak az olcsó áruk és szolgáltatások terén veszi át a vezető pozíciót, hanem új dimenziókat is nyit a globális versenyfutásban az által, hogy évente négymillió diplomás embert bocsát útjára." Ebben a hajtásban pedig csak egy totális gazdasági reform segítheti Európát. Ehhez sürgősen ki kell terjeszteni az egységes piac intézményét az energetika, a telekommunikáció és a pénzügyi szolgáltatások területére is. A régi, mindent kontrollálni akaró, mindent beskatulyázni szándékozó felfogást fel kell váltania egy kockázatközpontú szemléletnek. Vagyis: csak azt kell hosszú távon szabályozni és korlátozni, ami ténylegesen veszélyeket hordoz a jövőbeli prosperitásra nézve. 

Brown szerint Európának lelkes tisztelettel kellene adóznia az USA azon lépése iránt, hogy megszűnteti az exporttámogatásokat, visszametszi a vámokat, és kiszélesíti a világkereskedelem horizontját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!