A genetikailag módosított (genetically modi-fied=GM) kifejezés a gyakorlatban egy új gén bejuttatását jelenti. Ezáltal az adott növény DNS-állománya úgy változik, ahogy az a természetben nem történhetett volna meg. Mivel a beépített génnek nem kell azonos fajból származnia, a genetikai manipuláció segítségével létrehozható új növények száma szinte határtalan. A legtöbb emberben természetesen merül fel a kérdés, vajon a genetikai-lag módosított növények, az ezekből készült élelmiszerek nem jelentenek-e veszélyt az ember vagy a környezet számára?
A kérdéssel kapcsolatban nagyon sok hiedelem és téveszme terjedt el. Ezért lehetséges, hogy ha a Google keresőbe a „GM-növények” kifejezést írjuk, rengeteg olyan cikket és véleményt találunk, ami veszélyesnek tartja a GM-élelmiszerek hazai engedélyezését.
A hétköznapi embert persze nem a szakmai vita érdekli, hanem elsősorban az, hogy okozhatnak-e a GM- élelmiszerek betegséget, illetve honnan lehet egyáltalán tudni, hogy GM-élelmiszert találtunk az áruház pultján. Nos, Magyarországon egyelőre nem kell attól tartani, hogy GM-élelmiszert vásárolunk a szupermarketekben. Az első erre vonatkozó törvényt még 1999 januárjában fogadták el, amin azóta több ízben változtattak. A törvény legfrissebb módosítására idén került sor, eszerint Magyarország továbbra is GM-mentes övezet marad. Ennek ellenére a genetikailag módosított élelmiszerek előállítása nem eredendően rossz. Az ilyen élőlények termesztésének elsődleges célja, hogy olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezzen a növény vagy állat, ami vagy a termesztési-tenyésztési időszakban segíti elő az élőlény fejlődését, vagy a későbbi fogyasztók számára nyújt pluszt.