hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gránátalma, a szuper-antioxidáns

2008. 02. 13.
Az emberiség egyik legrégebbi gyümölcsét más néven paradicsomi vagy édeni almának is nevezik. A rubintpiros gránátalma kellemes selymességével, illatában piros húsú gyümölcsökre (som, csipkebogyó, enyhe meggy) emlékeztető eleganciával lepi meg fogyasztóját. Azonban a legújabb kutatások szerint segíthet számos betegség megelőzésében és kezelésében is.

Izraelben 5000 éve termesztik a nálunk is több helyütt ültetett gránátalmát,
Egyiptomban pedig legalább 4000 éve. A gránátalma szépségéről már a Biblia is
ír: Salamon királynak gránátalma-ültetvénye volt, papjainak ruháin pedig kis
gránátalmák lógtak, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni. A
Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle, míg gyümölcséből és kérgéből
festék is előállítható.

De a tipikusan mediterrán növényt régi idők óta nagy becsben tartják gyógyító
tulajdonságaiért is. Eddig a benne levő ellagsav rákellenes tulajdonságát
ismerhettük meg, de igen hatékonynak bizonyult a szív- és érrendszeri
rendellenességek esetén is. A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait
fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.


2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása, amikor egy
kutatócsoport kimutatta hatékonyságát az atherosclerosis kezelésében. A
vitamindús gyümölcs kivételesen kedvező élettani hatásaival a Time magazin is
foglalkozott. Azonkívül, hogy a gránátalma kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, a
szív egészségét javító polifenolokat is tartalmaz. A Technion Institute of
Technology legújabb kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros
antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a
narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb
antioxidáns hatásúaknak tartottak.

A gránátalma legfontosabb fenol típusú komponenese az ellagsav, amely
antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása
csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert
ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani. A Hollings
Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett kísérletek
kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása
azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását, de természetes sejthalált (apoptozist)
is képes indukálni a rákos sejtekben. 

Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20
százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve
szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már
kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a
szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz
képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős
mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek
körében, és egy év alatt átlagosan 35 százalékkal csökkentette a már meszesedést
mutató artériák falának vastagságát.

Egy másik kutatás igazolta, hogy valamennyi gyümölcs közt a gránátalma
rendelkezik legkiválóbb gyulladásgátló tulajdonsággal is, amelyek számos
betegség megelőzésében és terápiájában jelenthetnek segítséget. Az elmúlt évben
az amerikai Case Egyetem kísérletei mutatták ki elsőként a gránátalma-kivonat
porckárosodást lassító képességét.

Hasznos tippek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!