Minél érettebb a szőlő, színe annál sötétebb árnyalatú, ilyenkor a
legmagasabb a cukortartalma is. Kiváló ásványianyag- és vitaminforrás (vas,
kálium, magnézium, cink, szelén, foszfor, B1-, B2-, B6-, A-, E- és C-vitamin).
Fogyasztása leginkább a friss gyümölcsre és a belőle készült borra korlátozódik,
pedig számos ízletes étel alapjául is szolgálhat.
Húspogácsák
boros-szőlős mártásban
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 2 db tejbe áztatott, jól kinyomkodott zsemle, 25
dkg darált füstölt hús, 2 tojás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk fűszerpaprika,
3 szem őrölt szegfűbors, vágott petrezselyem, só, bors, 2 dl bor, 1dl tejszín, 2
kanál liszt, 1/2 kg szőlő.
A darált húst, zsemlét a tojással, fűszerekkel összedolgozzuk, pogácsákat
formálunk belőle, majd margarinnal kikent tepsibe helyezzük őket. Borral, fólia
alatt 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 20 percig úgy, hogy alatta
pecsenyelé maradjon. A pecsenyelevet külön edénybe öntjük – ha nincs meg 2 dl,
pótoljuk borral – hozzáadjuk a liszttel elkevert tejszínt, és mártássá
forraljuk. Hozzákeverjük a szőlőt, és kevergetve főzzük további pár percig.
Végül a szőlős mártást a húspogácsákra öntjük. Körítsük pirított mandulás
rizzsel.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »