hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vörös por pantheonja
Nadal történelmi sikert arathat Párizsban

2012. 06. 07.
Egy újabb fejezet születésére kerül sor a Roland Garros 1891 óta íródó történetében. Vasárnap megkezdődött a francia nyílt teniszbajnokság, az év nagy érdeklődéssel várt második Grand Slam tornája. A párosokon kívül - a selejtezők után - 128 férfi és 128 női játékos került fel az amerikaiak által csak „vörös por"nak becézett salakpályás világ­bajnokság főtáblájára. A női mezőnybe három magyar hölgy is bekerült.

A sárga tízes metró segítségével menekülhetünk ki Párizs - az európai nagyvárosokra jellemző - nyüzsgéséből a Boulogne parkban létesített Roland Garros Teniszközpontba. Porte d'Auteuil megállójától a zöldövezeti séta jó ráhangolódást jelent, ahogy közelítünk a párizsi teniszszentélyhez. További segítség a teniszrajongók számára, hogy a metrómegállótól a bejáratig teniszütőt és Roland Garros-címert ábrázoló emblémákat festettek úgy az aszfaltra, ahogy a mesében vannak elszórva a kukoricaszemek.

Visszatérve a vörös porra, azért mi itt Európában nevezzük ezt továbbra is salaknak. Nekünk magyaroknak amúgy is ez a legkedvesebb borításunk, mivel a salakhoz kötődnek a legemlékezetesebb eredményeink. Azonban engedtessék meg egy észrevétel erről a vörös salakról, amin itt teniszeznek. Ez a salak nem hasonlít a mi salgótarjáni salakból épített pályáinkra, ahol elszántan ütjük a labdákat, akkor is, ha éppen össze-vissza pattanak. Ez a salakpálya pontosan olyan sima, mint egy biliárd­asztal, és a felszínén valami hallatlan finom lisztszerű porral van felszórva - mint hab a tortán - és tökéletesen lehet rajta csúszni. Nem szárad ki a tűző napsütésben akkor sem, ha tovább húzódik a játszma egy óránál. Jó volna tudni, hogy csinálják! Meg azt is jó volna tudni, mitől van a franciáknak 17 férfi teniszezőjük a főtáblán, és ebből 12 alanyi jogon! Bizony, azt is tudni kellene, kiknek köszönhetjük, hogy a mi legjobb férfi teniszezőnk csak 265. az idevonatkozó ATP-ranglistán.

Ezek után jobb, ha most visszalapozunk a tenisztörténelmünkben. Legjobbjaink mély nyomokat hagytak a Roland Garros históriás könyvében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!