A kutatók megfigyelései szerint azoknál, akik nemzedékeken keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan elváltozások állnak be az örökítőanyagban, amelyek elősegítik a gyulladások kialakulását.
Röviden: a kutatók szerint ez a mutáció lehetővé teszi, hogy a vegetáriánus étrendet követők jobban tudják hasznosítani a zöldségekben található esszenciális zsírsavakat. Ennek a genetikai változásnak azonban súlyos következménye van: ha valaki növényi olajokat használ (például napraforgóolajat), a mutáció miatt a szervezet ezeket a zsírsavakat arachidonsavvá alakítja, és emiatt nő a gyulladás kialakulásának kockázata a szervezetben, és nemcsak szívbetegségeket okozhat, hanem növeli a rák kialakulásának esélyét is.
Ugyanez a genetikai változás megakadályozza az omega–3 zsírsav termelését is, amely pedig fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. „Ez nem jelentett problémát, amikor a mutáció először megjelent, de mivel azóta lényegesen megváltoztak az étkezési szokásaink, és kevesebb omega–3 zsírsavat fogyasztunk (ezek főleg halakban és diófélékben találhatók meg), mint omega–6 zsírsavat (ami kevésbé egészséges), a krónikus betegek száma nőtt – állítja Tom Brenna, a kutatócsoport munkatársa.