Miközben a legtöbben egyetértenek azzal az állítással, hogy a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részét képezik, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, a felmérések szerint évről-évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből. A legújabb hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk.
A joghurt kiemelten egészséges, ráadásul igen változatosan használható fel. Ma már kaphatóak olyan készülékek, amelyek segítségével játszi könnyedséggel elkészíthetjük a saját házi joghurtunkat, de akár ilyen háztartási gépek nélkül is előállíthatjuk. Az otthoni „joghurtgyártásnak” nagy előnye, hogy magunk kontrollálhatjuk, mi kerüljön bele: miénk a döntés az édesítésnél vagy az egyéb ízek kidolgozásánál. Tehetünk bele természetes édesítőket, és keverhetünk bele friss gyümölcsöket, vagy házi készítésű gyümölcsszószt, lekvárt.
A joghurt kitűnő kalcium-, fehérje- és B2-vitamin-forrás, de emellett egyéb vitaminokat és ásványi sókat is tartalmaz. Mindezt alacsony kalóriatartalom mellett (ha a cukormentes vagy cukor nélkül édesített készítményeket vesszük alapul).
A szellem erejével: az okkultizmus harca a kereszténységgel
Mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység »
Pünkösd után: a karizmák titkai
Hogyan alakult a Szentlélek ajándékainak megítélése az elmúlt 2 ezer évben »
Nők a pünkösdi mozgalomban
Növekvő szerepvállalás és alakuló trendek az Egyházban »