A növényi alapú tejek – mint nevük is mutatja – nem tehéntejből, hanem mandulából, szójából, rizsből és zabból készülnek. Ezek fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma eltérő lehet, ezért mindenkinek saját igényeihez kell igazítania a fogyasztásukat. Akinek diabetikus ételeket kell fogyasztania, jó, ha tisztában van a szénhidráttartalommal (neki lehet, hogy nem a rizstej lesz a legmegfelelőbb, hiszen annak igen magas a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe), aki pedig valamilyen autoimmun (például pajzsmirigy-) betegségben szenved, jobb, ha kerüli a szójatejet. Aktív sportolók megint csak jól teszik, ha szorgosan osztanak-szoroznak, és monitorozzák a napi makrotápanyag-bevitelt, ha ilyen tejet kell fogyasztaniuk.
A tejtermékekre gyakran a kalciumbevitel biztosítása érdekében támaszkodunk, azonban a növényi alapú tejeknél és joghurtoknál erre is figyelni kell. Bár alapból kevesebb kalciumot tartalmaznak, a gyártók ma már gyakran hozzáadott kalciummal gazdagítják a termékeket. Ez nagyban megkönnyíti a dietetikusok munkáját, hiszen így például a laktózérzékenyeknek is tudnak egészséges alternatívát kínálni.