Számos betegség hátterében állhat szelénhiány, ám fontos szem előtt tartani, hogy ha túladagoljuk, komoly mérgezést okozhat. Mondhatni „keskeny ösvény” a szelénadagolás optimális tartománya.
Mivel egyes talajok szelénhiányosak, így a táplálékláncba nem jut be megfelelő szelénmennyiség. Vannak kifejezetten szelénhiányos talajú országok, mint Magyarország is, de van, ahol az ellenkező problémával kell szembenézni. Azokban az országokban, ahol kevesebb a szelén a talajban, próbálják ezt kívülről pótolni, például műtrágyázással, az állatok takarmányozásánál pedig a premixekhez keverik. Számos tanulmány foglalkozik azzal is, hogy nem csak az ember számára fontos a megfelelő szelénbevitel: mind az állatok, mind a növények érzékenyen reagálnak rá. Ha túl sok vagy túl kevés, „kidőlnek” és nem fejlődnek.
Érdekesség, hogy egyes növények a magas szeléntartalmú talajokhoz úgy alkalmazkodtak, hogy felhalmozzák magukban ezt a nyomelemet – ezek az úgynevezett akkumulátor fajok. A brazil dió például olyan szépen „megtanult” gyűjtögetni, hogy egy dióban 90 mikro-grammnyi mennyiségű szelént képes felhalmozni. A brazil dió egyébként hazánkban is kapható. Egy darab elfogyasztásával meg is tettünk mindent a szelénpótlásunk érdekében. A nassolással azonban vigyázzunk! Rendszeres, napi több dió fogyasztása már letérít bennünket a keskeny útról, és átvisz a mérgező tartományba.