Ötezer évvel ezelőtt valószínűleg először a kínaiak fogyasztották a fagylalt ősét, mely hóból, tejből és gyümölcsökből állt. A jéggel való hűtés, a hűtőkamrák már i. e. 1000 környékén ismertek voltak Kínában, és innen már csak egy ugrás volt a fagyasztott nyalánkság: a főtt rizshez fűszereket és tejet adtak, majd ezt a keveréket fagyasztották le. Az egyiptomiak és a görögök is igyekeztek a nagy melegben némi hűvöset becsempészni: főleg hóval kevert italokkal vagy jégre tett gyümölcsökkel hűsítették magukat. Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor is rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához.
A római kor után a reneszánsz idején kapott új erőre a „nyalakodás", ami főként szicíliai cukrászoknak volt köszönhető. A kor leghíresebb szakácsa, Rugerri olyan jó hűsítőket készített, hogy Medici Katalin még Franciaországba is magával vitte. Aztán 1559-ben Bernardo Buontalentinek eszébe jutott, hogy tejjel és tojással is készíthető fagylalt. A Gelato Buontalenti alapja tej, méz, tojássárgája és egy kis bor, majd ehhez jön a citromlével ízesített gyümölcs. A firenzei krém a mai napig létező és kedvelt desszert. De a lapáttal való fagylaltkeverés technológiájának megalkotása is az ő nevéhez fűződik.
Újabb lépés volt a tökéletes fagylalt felé a tejszín felhasználása: Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai cukrász volt az, aki újabb szintre emelte a fagylaltkészítést. Ezért a krémes csodáért sokan elzarándokoltak az 1686-ban megnyílt és azóta is üzemelő párizsi kávézójába, a Le Procope-ba, ahol negyvenféle fagylalt közül választhattak a vendégek. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és sorbet közül válogathattak az édesszájú látogatók.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »