A koreai társadalom egyik legfontosabb jellegzetessége a közösség összetartó ereje. Étkezésnél ez rögtön szembetűnik, hiszen az asztalon feltálalt ételekből közösen fogyasztanak.
A nyugati étkezési kultúrához képest, ahol minden személy a saját adagját fogyasztja el, a koreaiak eleve sok különböző mellékfogásként tálalják ételeiket, amiket megosztanak egymás között. Személyesen is beleláthattam egy helyi család életébe, akikkel az étkezések során akár az otthonukban, akár étteremben vagy kávézóban egymás közt megosztottuk az ételeket. Ez azt jelentette, hogy a kis tálkákban feltálalt köretekből közösen fogyasztottunk, illetve a kávézóban vásárolt süteményeket is több szeletre vágtuk, így mindenki megkóstolhatta.
Helyi szokás szerint, az asztalnál mindig a legidősebb személy kezdi el az étkezést, és csak utána a többiek. Fontos megemlíteni, hogy az ázsiai étkezési kultúra része az evőpálcika használata, amelynek elsajátításában készségesen nyújtottak segítséget a helyiek. Észrevettem, hogy gyermekek számára kapható egy úgynevezett könnyített pálcika, amely segítségével a kisebbek könnyen megtanulják az ázsiai evőeszköz használatát.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »