hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsított eljárás - Orbán Viktor és a CEU

2017. 04. 06.
Még a Fidesz politikusait is meglepte, hogy a kormányfő bizalmi kérdésként kezelte a Közép-európai Egyetem (CEU) jelenlegi formában történő mű­kö­dését nehézzé tevő felsőoktatási törvény módosítását. Három magyarázatot hallottunk arra, hogy miről szól és miért volt sürgős ez az óriási politikai vihart kiváltó törvénymódosítás Orbán Viktornak: az első szerint valódi oktatási problémát kellett elhárítani, csak „be­nézték” a nemzetközi hatását. Második lehetséges interpretáció, hogy a miniszterelnöknek egy személyes meccse zajlik az őt nemigen kedvelő Soros Györggyel, és egész egyszerűen borsot akart törni a milliárdos orra alá, azzal, hogy kiszúr az egyetemével. Harmadik eset­leges szcenárió szerint a volt szovjet tagköztársaságokban komoly gondot okoznak Moszkvának a CEU-ról érkező nyugatos, amerikai orientációjú „poli­tikusok”, és Putyin Orbán Viktornak adott támogatásának a kiszorítás is az ára.

Már a múlt héten, a CEU-t hátrányosan érintő felsőoktatási törvény módosításának első híre komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Az elmúlt napokban több ezer egyetemi tanár és akadémikus mellett Nobel-díjas tudósok és világhírű közéleti szereplők tucatjai, sőt, a Nobel-díjakat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia is felszólalt az egyetem mellett. Még az amerikai és német külügy is tiltakozott, miként a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, budapesti és vidéki egyetemek rektorai és oktatói, köztük a közéletben jobboldalinak, vagy ez idáig apolitikusnak tartott értelmiségiek is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora felszólította Áder Jánost, hogy ne írja alá a lex CEU-t, de rajta kívül több tucat szervezet is ezt kérte.

Orbán a frakcióban

A kritikus hangok ellenére a kormány nemhogy lassított volna, hanem kivételes eljárást kért a Parlamentben, és a módosítás szövegét is szigorította az első tervekhez képest. Arról is hallottunk, hogy végül az elfogadott verziónál is volt egy keményebb változat, de arról le tudták beszélni a miniszterelnököt.  Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor bizalmi kérdésnek tekintette a szavazást a Fidesz országgyűlési képviselők jövőjére való tekintettel, sőt, a frakcióülésre is elment (ez sem sűrűn fordul elő), hogy személyesen tudassa a képviselőkkel, hogy mi a teendőjük a javaslattal kapcsolatban. A hivatalos magyarázat arról szólt, hogy a pártelnök-miniszterelnök csak a kedélyeket akarta megnyugtatni és a törvényjavaslat jogszerűségét magyarázta meg, illetve, hogy azért gyorsította fel a törvénykezési folyamatot, hogy enyhítse (és időben lerövidítse) a képviselőkre nehezedő „médianyomást”.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!