Henri Nestlé
Az emberségéről is méltán híres Henri Nestlé 1814-ben született, egy
sváb–német házaspár tizenegyedik gyermekeként. Az eredetileg tizennégy gyermekes
családot többször is tragédia érte: a Nestlé gyerekek fele nem érte meg a
felnőttkort – abban az időben minden negyedik csecsemő még az első életévét sem
érte meg. Henri tizenévesen maga mögött hagyta családját és szülővárosát,
Frankfurtot – ahol egyébként később bátyja lett a polgármester –, és Svájcba
költözött szerencsét próbálni. Gyógyszerésznek tanult évekig, majd saját
vállalkozásba fogott: először ecetet, olajat és likőrt gyártott. 1860-ban
feleségül vette egy jótékonykodásban élen járó orvos leányát, s bár gyermekük
sosem született – vagy talán éppen azért –, közös és elsősorban nem üzleti
ügyükké vált a mások utódaiért végzett munka. Nem tudjuk, pontosan mikor kezdett
Svájc leghíresebb patikusa az életmentő bébipapi kidolgozásába, de a korábban
már különféle területeken bizonyított, vállalkozó kedvű férfi fáradozásait végül
siker koronázta, s a Lactous Farina Nestlé nevű tápszer 1867-ben piacra került.
A Nestlé 1866-os alapítása után négy évtizedig a cég első és egyetlen terméke ez
a tej- és gabonaalapú élelmiszer volt, mely a társadalom legsebezhetőbb
tagjainak táplálkozását segítette – a csecsemőkét, a betegekét és az idősekét.
Henri Nestlé nemzetközi hírnevét találmányának figyelemre méltó tulajdonságaival
vívta ki.
Nestlé cégsztori