Sötét középkor – ép fogak
2005. 09. 13.
Legújabb kutatások szerint az étel alaposabb megrágásának köszönhetően a középkori parasztok fogai a mai emberékénél épebbek voltak. A witten-herdeckei egyetem professzora, Wolfgang Arnold az 5. és 9. század között élt emberek maradványait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy eleink – bár meglehet, fogkefét sosem láttak – leszármazottaiknál jóval egészségesebb fogazattal rendelkeztek. "Hibás az az elképzelés, hogy szuvas fogakkal volt tele az emberek szája. Édességeket ettek ugyan, de étrendjükben jóval több nyers zöldség szerepelt" – állítja Arnold professzor. A keményebb táplálék hosszabb és alaposabb rágást igényelt, ami a lukas fogak előfordulását is csökkentette. (Ananova)
Tovább olvasná?
Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.
Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.