hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időutazás Óbudán

2008. 07. 09.
Lódobogás, zsibvásár, árusok zaja, cigányzene, kemencében készült sólet, malac- és báránysült, korabeli ruhákba öltözött felszolgálók, több mint 200 féle magyar bor. Csak néhány kellék ahhoz, hogyan juthatunk időgép nélkül egyik percről a másikra az 1700-as évek Óbudájára. Barna Sándor üzletember legújabban egy 220 éves pinceétterem segítségével szeretne korabeli hangulatot teremteni mindazoknak, akik egy kis időutazásra vágynak.

A Symbol hét terme eddig is igyekezett mindenféle különleges igényt
kielégíteni, a most készülő 220 éves pinceéttermet azonban igazi időkapszulának
szánják, ahol könnyen visszareppenhet majd az idelátogató a ház építésének
időszakába. Az egész ház története a 18. század végére nyúlik vissza. Az
épületet 1783-ban egy vízimolnár építette, akinek négy malma is volt a Dunán, az
épületet felújító üzletember a romokban látta meg a lehetőséget. „Azért
szerettem bele a házba, mert számomra gyönyörű volt az utcafrontja, megláttam
benne a csodát. Egy nagyon szép, régi rom műemlékház volt” – emlékszik vissza
Barna úr az első találkozásra a harmadik kerületi épülettel.

Amikor elkezdődött a felújítás, a pincében még állt a víz. A 220 éves pince
azért fontos, mert ez a ház „múzeuma”, amely az épületegyüttes történetének
elejére mutat vissza. A helyreállítás során a pince hetven százalékát el kellett
bontani, majd újraépíteni. Egy pincerész maradt meg eredeti formájában, amit
nagyon elegánsra készítettek el, a tervek szerint ez lesz a ház legértékesebb és
legelegánsabb terme. Az egyik teremben a falra szerelt rekeszpolcokon 720 üveg
borral lesznek körülvéve a vendégek, melyek nem csak díszletnek számítanak,
hanem igény szerint szervírozzák is azokat. Függetlenül attól, hogy csak egy kis
kóstolóra vágyik valaki, ugyanúgy kinyitják a palackot, mintha az egész üveggel
fogyasztana. A 220 éves borospince 220 féle magyar bort kínál a vendégeknek. A
borlapot nagy körültekintéssel állították össze.

A topborászatok közül akad, aki komplett szortimenttel szerepel a borlapon, így
itt megkóstolhatók Malatinszky, Gere vagy akár Seremley borai is. A csúcs
borászatok mellett azonban a feltörekvő pincészetek is megtalálhatók a 220 éves
étteremben, így Sike Tamás terméke is kipróbálható. A borlap összeállítása során
az év borászai előnyt élveztek az ismertség miatt, de mivel nem csak marketing-
szempontok vezérelték az összeállítást, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a
kevésbé híres, de finom borok is bekerüljenek a repertoárba. A borlap
flexibilis. Ha a vendégek igényt tartanak egy bizonyos fajtára, ami nem szerepel
rajta, azt felveszik a választékba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!