hetilap

Hetek hetilap vásárlás
RECEPT: Nyírségi gombócleves

2008. 01. 23.
Hozzávalók: 40 dkg borjúcomb (vagy sovány sertéshús), 8 dkg vaj, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 darabka zeller és karalábé, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, só, fél citrom leve. A gombóchoz: 15 dkg burgonya, 4 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió.

Elkészítés: A borjúhúst kockákra vágjuk, és kevés vajon kevergetve
fehéredésig sütjük. Közben a sárga- és a fehérrépát, a zellert meg a karalábét
megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, majd a húshoz adjuk, és néhány percig
pirítjuk. 1,2 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödjük, és
kis lángon puhára főzzük. A gombóchoz a héjában főtt burgonyát áttörjük. Amikor
kihűlt, liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk, reszelt
szerecsendióval fűszerezzük. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a
lobogva forró levesbe dobjuk. A borsót, a rózsáira szedett karfiolt és a
fölszeletelt gombát is hozzáadjuk, és addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben
a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk, a levest ezzel sűrítjük.
A tűzről levéve a tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, végül
citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.Tálaláskor apróra vágott
petrezselyemmel megszórjuk. (mindmegette.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!