hetilap

Hetek hetilap vásárlás
RECEPT: puding variációk

2007. 06. 20.
A puding angol találmány: a nevezetes „yorkshire pudding” a bifsztek hagyományos kísérője a szigetországban. A puding valamikor a 17. század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött.

Egy bizonyos François Maximilien Misson nevű francia gourmet, aki a 19.
század elején látogatott el Angliába, azt írta a pudingról, hogy „nemcsak
sokféle változatban, de sokféle ízben is készítik: kemencében sütik, húsokkal
együtt főzik, gyümölcsökkel, tejszínnel gazdagítják, ötvenféle formában, ízben
létezik, áldott legyen, aki feltalálta!”

A britek sós és édes változatban is kedvelik a pudingot. Ami biztos, hogy minden
puding szilárd (liszt, kenyér, hús, zabpehely, cukor stb.) és nedves (tojás,
tej, tejszín, szirup) összetevőkből áll.

A magyar konyhában is először a sós, majd az édes pudingok jelentek meg. A 19.
század vége felé Kugler Henrik a Gerbeaud cukrászdában már 33 féle
desszertpudingot készített.

Végül következzék az angol puding receptje. Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg
zsemlemorzsa, 6 dl tej, 20 dkg cukor, 4 evőkanál lekvár. Elkészítése: A
lekvárral kikenünk egy kb. 1,5 literes tűzálló tálat. 3 tojássárgáját, 1 egész
tojást 8,5 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáöntjük a tejet, a zsemlemorzsát.
Összekeverjük, majd a tálba öntjük. 150 fokos előmelegített sütőben kb. 1 óráig
sütjük. Mikor kész, a 3 tojásfehérjéből és a maradék cukorból kemény habot
verünk. Ráhalmozzuk a puding tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és a hab
pirulásáig sütjük tovább. Hidegen fogyasztandó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!