Hozzávalók 5-6 személyre:
30 dkg nyúlcombhús
10 dkg zsíros szalonna
1 fej hagyma
1 db alma
10 dkg csiperkegomba
15 dkg csirkemáj
¼ kg bacon szalonna szeletelve
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olívaolaj
1 db tojás
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor
csipetnyi kakukkfű, zsálya, rozmaring, majoránna, fehérbors, só
A húst a szalonnával és a májjal nagyobb kockára vágjuk, a fűszerekkel, a sóval és a fehérborral jól átkeverjük. Hűtőben egy éjszakát állni hagyjuk. A fokhagymát és a hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az almát és a gombát. Rövid ideig együtt pároljuk. Lehűtjük, majd hozzáadjuk a pácolt húskeveréket, és az egészet ledaráljuk. Belekeverjük a tejszínt és a tojást. Egy pástétomformát kibélelünk a bacon szalonnával úgy, hogy a széleinél túllógjon a szalonna. A masszát a formába töltjük, a szalonnát ráhajtva vízfürdőbe állítjuk, majd előmelegített sütőben 140 °C-on körülbelül 50 percig sütjük. Kihűtve vajas pirítóssal, aszalt gyümölcsökkel, esetleg friss zöldséggel tálaljuk.
Fehérboros-tejszínes kagylóleves
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »