hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonyi menü

2002. 12. 23.
Kacsamell saláta 50 dkg kacsamellfilé; 1 db cikória vagy jégsaláta; 20 dkg erdei gomba; 2 cs. natúr gesztenyemassza; 1–2 gerezd zúzott fokhagyma. A szószhoz: 1dl olívaolaj; 0,5 dl tárkonyos almaecet; 2 ek. édes mustár; 1 cs. fodros petrezselyem; negyed darab póréhagyma.

A kacsamellet sóval, borssal bedörzsöljük, mellétesszük a zúzott fokhagymát, felengedjük kb. 5 dl vízzel. Fóliával letakarva 200 °C-on háromnegyed órát sütjük. Ha megsült, kihűlés után vékony szeletekre vágjuk. A megmosott salátát nagyobb darabokra szaggatjuk, a gombát egy kevés olajon csipetnyi sóval 4–5 percig pároljuk. A gesztenyét vastag sajtreszelőn lereszeljük. A paprikát vékony csíkokra vágjuk. Az összetevőket laza mozdulattal átforgatjuk. Tetejére öntjük a szószt, és hűtőszekrényben 1–2 órát pihentetjük.



Rákkrémleves minipirítóssal

30 dkg koktélrák; 5 dkg liszt; 5 dl tejszín; 1 dl ketchup; 5 dl tokaji aszú; 1 citrom leve; 2 db kifli; 20 dkg sajt reszelve; só; őrölt fehérbors; kakukkf?; olívaolaj.

A tokaji aszút 2,5 dl vízzel felforraljuk. Beletesszük a fűszereket, a ketchupot és a rák kétharmadát. A többi rákot kevés olíván megpároljuk, csipetnyi sóval ízesítjük, majd a karikára vágott kiflikre rakjuk. Befedjük sajttal, és meleg sütőben pirosra sütjük. Ha újból felforrt a leves, a liszttel csomómentesre elkevert tejszínt hozzáöntjük. Készre forraljuk, lehetőleg rövid időn belül tálaljuk. Tálaláskor facsarjuk bele a citromot. 



Nyúlpecsenye erdei gombával, rösztiburgonyával, ribiszkedzsemmel

Személyenként 1db nyúlcomb, 

2 db paradicsom cikkekre vágva; 

1 db vöröshagyma kiskockára vágva; 60 dkg erdei gomba; rozmaring; kakukkf?; fokhagyma; 1 kg tisztított burgonya; olaj; só; bors; 

1 ü. ribiszkedzsem; 1db narancs; 

1 dl vörösbor.



A nyúlcombokat az erdeigombával, a paradicsommal és a hagymával tepsibe tesszük. Fűszerezzük, egy kevés olajat csepegtetünk rá, kb. 1 l vizet öntve mellé, lefóliázva 200 C-on egy-egy plusz fél órát sütjük. Az idő függ a combok nagyságától. Ha a beleszúrt villa könnyedén kicsúszik, akkor a zöldségeket kivesszük belőle, a combokat pedig további 5 percig sütjük. A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a nyúlpecsenye levével együtt összetörjük. Kis pogácsákat formázunk belőle, és kevés forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. A narancsot kifacsarjuk, és a vörösborral illetve a dzsemmel összeforraljuk. Tálalásnál külön szolgáljuk fel.



Vaníliás édesség

1 l tejszín; 1 vanília rúd v. 2 cs. vaníliás cukor; 2 db citrom reszelt héja; 3 ek. zselatinpor; 25-30 dkg fenyő- vagy hársméz.



5 dl tejszínt a citromhéjjal és a méz negyedével langyosítsuk fel. A vaníliarudat lassú tűzön 2 dl vízben 5 percig főzzük. A vaníliát kivéve adjuk hozzá a zselatint. Hagyjuk 5 percig hűlni, majd keverjük a tejszínhez. A maradék tejszínt a méz másik negyedével habbá verjük. Lágyan a krémhez keverjük. Vizezett süteményformába töltjük. 24 órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor melegvízbe mártott formákból kiborítjuk. Mézzel csurgatjuk. Friss gyümölccsel tálaljuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!