2002. 11. 03.
A spenót sok ember számára nem éppen a jó ízek között szerepel. Miért? Erről talán azokat kéne megkérdezni, akik ezt a remek zöld növényt igénytelenül elkészítve ismertették meg velünk. Enyhén szólva sem volt finom a főzelék – sokszor csak a bundás kenyér segített valamit a dolgon. Pedig milyen remek főételeket is lehet készíteni a nemcsak finom, de egészséges zöldségből. A mediterrán vidékeken meg is becsülik rendesen. Fél kiló penne tésztát megfőzünk, közben egy kilónyi friss spenótot megtisztítva két-három gerezd fokhagymával együtt megfőzünk. Miközben utóbbiak kellemesen felgőzölik a konyhát, előkészítünk 3 tojást, kb. 40 dkg kemény füstölt sajtot – ezt vékony szeletekre szelve –, és 30-40 g reszelt parmezánt. A megfőtt tésztát keverjük össze a nyers tojásokkal, a reszelt parmezánnal és egy kis olíva olajjal – csak az íze miatt. Egy tűzálló edény alját vajjal finoman kikenve kezdődik az utolsó előtti ütem: tészta réteg, arra sajtszeletek, majd a spenót, és ezt ismételgetve, amíg el nem fogy a pakolni való. Az egész tetejére természetesen sajt kerül. Kb. fél óra alatt sül meg egy 180 fokra hevített sütőben. Könny? salátával forrón kerüljön tányérra. Remélhetőleg senki nem fog szomorkodni, hogy a repetán meg kell osztoznia. (mlg)
Tovább olvasná?
Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.
Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.