2002. 10. 27.
Igen jellegzetes mediterrán (török, görög, bolgár) étel – észak-afrikaiak is szeretik, ott csípős fűszert is tesznek hozzá. Szélesebb zöldbabból készül – arrafelé faszulnak hívják –, sötétzöld színű, és tényleg széles, hasonlót
magyar piacokon is lehet kapni, és mivel mifelénk kevésbé kedvelt, így olcsóbb is, mint a fehér vajbab. Egy kilóból négy adag lesz. Előre érdemes elké-szíteni. A babot egy deci olívaolajban egy kicsit meg kell pirítani, majd egy időre kivéve, az edény aljára egy nagy fej, karikákra vágott vöröshagyma fele terüljön, ennek a tetejére kerüljön vissza a bab, és végül ennek a tetejére a maradék hagyma. Hozzáadni egy kisebb csokor felaprított kaprot, egy evőkanálnyi barnacukrot, leön-teni egy citrom levével, picit sózni, és körülbelül négy dl vízzel felöntve addig párolni, amíg a bab és a hagyma teljesen meg nem puhul. Kihűlve kerül tálalásra, tetején kicsire vágott pet-rezselyemmel, a legjobb hideg joghurttal fogyasztva – általában mellé adják, de le is lehet önteni vele, de csak közvetlenül a tálalás előtt. (mlg)
Tovább olvasná?
Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.
Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.