A magyar háztartások talán legnépszerűbb tartósított élelmiszere a lecsó. Eme remek tojásos vagy virslis változatát biztosan ismerik mindenhol – viszont sok helyen unhatják is, de legalább színes és nyarat idéző. A sárgarépa, fehérrépa, zellerzöld, póréhagyma, alma, mazsola és citrom viszont friss és télen sem drága. A szárasok megtisztításával kezdhetünk egy olyan folyamatot, aminek a végén egy mediterrán étel kerülhet a télesti asztalra – senkit nem szeretnénk befolyásolni, ebéd is lehet. Olívaolaj kerüljön egy magas falú tepsibe, erre a felaprított zöldségek – ízlés kérdése, lehet karikára vagy csíkokra is. A citromot karikákra, a mazsolával nem érdemes bajlódni. Az egészet leönteni a lecsóval, annyival, hogy bőven elfedje, vagy egy paradicsomkonzervvel higítani. Ínyencek egy kis vörösborral is segíthetik az ízek összeérését. Kevés só hozzáadásával bekerülhet a sütőbe, ahol körülbelül 180-200 fokon süljön.
Közben egy kisebb méret? báránycombot fokhagymával és rozmaringgal tűzdelve és enyhén sózva, kevés vízzel egy kuktában puhára párolunk – az első sziszegéstől számítva, a bárány korától függően, még 15-20 percig. Majd az idáig sülő zöldségekre rátesszük a húst – lehetőleg tisztítsuk le minden zsírtól és hártyától. Emelvén a hőfokot 240-re, együtt süljenek, amíg a zöldségek leve besűrűsödik. Közben a húst egyszer fordítsuk meg. Grillezős sütőalkalmatosság esetében a végén a húst pirítsuk meg egy picit. Köretnek héjában sült burgonya illik hozzá, amit egyszerre el lehet készíteni a hússal. Ha nem lenne kellően szép bárány a hentesnél – ez könnyen megeshet –, akkor pulykacombbal is megtehetjük ugyanezt, közel ugyanolyan jó lesz. Lecsós pulyka vagy bárány, egészen másként. Kellemes időtöltést! (mlg)