hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pávanézőben Nyíregyházán

2000. 09. 16.
A szakma becsülete… Milyen jó érzés, amikor bemégy egy üzletbe, s a tulajdonos a szívén viseli, milyennek találod a portékáját, izgatottan figyeli a reakcióidat, s mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban érezd magad nála. Ismerős? Manapság nemigen találni ilyet, de ha mégis, akkor az ember szíve földerül, és nem akaródzik kimenni anélkül, hogy valamit ne vásárolt volna. Mert hát olyan jó érzés, amikor emberszámba vesznek, s jó szívvel adnak: ilyenkor nemcsak az áru minőségével becsülnek meg, hanem legeslegfőképp a figyelmességükkel.

S ezzel helyben is lennénk. Pontosabban Nyíregyházán, egy hangulatos kisvendéglőben,
a Pávában. Látszatra alföldi kis parasztház, belül két helyiséggel, úgy kilenc
asztallal és egy kis kerthelyiséggel. No meg egy olyan tulajdonossal, aki azzal az ötlettel
nyitotta meg annak idején a vendéglőjét, hogy legyen végre egy olyan hely, ahol
ismeretlenek a mikróban melegített többnapos készételek, a mesterséges adalékanyagok,
ahol a szakács egyetlen adag levesért is odaáll íziben a tűzhelyhez, egyszóval ahol
igazi gasztro-manufaktúra működik. Úgy mint otthon; s a várakozási idő legfeljebb
20 perc. Az étlap kínálata sem más vendéglőkből ismerős, sokkal inkább a generációk
óta lassan feledésbe merülő, otthonról hozott ízek dominálnak benne: a rendkívül
változatos hús- és zöldségételek, házias sütemények mellett éppúgy megtaláljuk
a puliszkákat, dödöllét, krumplilángost, mint az eredeti tirpák ételt, a lapcsánkát,
magyarabbul tócsnit. Azaz a gyomorkímélőbb "női" és a férfiszívet melengető
kiadósabb fogások egyaránt tányérra kerülnek. A konyhába be lehet menni közreműködni,
beszélgetni, ráadásul az egyéni kívánalmaknak megfelelő étket is elkészítik.
Mikor harmadszorra tértem be hozzájuk, már emlékeztek, melyik volt a kedvenc asztalom,
s kérés nélkül rögvest oda terítettek nekem, méghozzá feltűnően tiszta asztalneművel.

Ha valaki otthoni főztökre vágyik és barátságos, nem tolakodó felszolgálókra,
akkor feltétlenül térjen be egy jó középáras nyíregyházi vendéglőbe, a Honvéd
u. 3. alatt. Tel.: (42)461-383 (Cs. Z.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!