S ezzel helyben is lennénk. Pontosabban Nyíregyházán, egy hangulatos kisvendéglőben,
a Pávában. Látszatra alföldi kis parasztház, belül két helyiséggel, úgy kilenc
asztallal és egy kis kerthelyiséggel. No meg egy olyan tulajdonossal, aki azzal az ötlettel
nyitotta meg annak idején a vendéglőjét, hogy legyen végre egy olyan hely, ahol
ismeretlenek a mikróban melegített többnapos készételek, a mesterséges adalékanyagok,
ahol a szakács egyetlen adag levesért is odaáll íziben a tűzhelyhez, egyszóval ahol
igazi gasztro-manufaktúra működik. Úgy mint otthon; s a várakozási idő legfeljebb
20 perc. Az étlap kínálata sem más vendéglőkből ismerős, sokkal inkább a generációk
óta lassan feledésbe merülő, otthonról hozott ízek dominálnak benne: a rendkívül
változatos hús- és zöldségételek, házias sütemények mellett éppúgy megtaláljuk
a puliszkákat, dödöllét, krumplilángost, mint az eredeti tirpák ételt, a lapcsánkát,
magyarabbul tócsnit. Azaz a gyomorkímélőbb "női" és a férfiszívet melengető
kiadósabb fogások egyaránt tányérra kerülnek. A konyhába be lehet menni közreműködni,
beszélgetni, ráadásul az egyéni kívánalmaknak megfelelő étket is elkészítik.
Mikor harmadszorra tértem be hozzájuk, már emlékeztek, melyik volt a kedvenc asztalom,
s kérés nélkül rögvest oda terítettek nekem, méghozzá feltűnően tiszta asztalneművel.
Ha valaki otthoni főztökre vágyik és barátságos, nem tolakodó felszolgálókra,
akkor feltétlenül térjen be egy jó középáras nyíregyházi vendéglőbe, a Honvéd
u. 3. alatt. Tel.: (42)461-383 (Cs. Z.)
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »