A kömény, amely levesek, saláták, sültek közkedvelt ízesítője, Ázsiában őshonos.
Rendkívül népszerű a közép-európai és a zsidó konyhában, tulajdonságait már a
Biblia is említi. A gyógyászatban az emésztési zavarok, szélgörcs, valamint a
bronchitis kezelésére alkalmazzák.
Az Indiából származó bors és az amerikai szegf?bors szintén a gyomorbántalmak
kezelésére használatos. A borsnak ezenkívül vizelethajtó hatása is van. Míg a
szegf?bors inkább az élelmiszeriparban szolgál húskonzervek, tészták, dzsemek ízesítésére,
a bors az otthonunkban készített ételek alapvető ízesítőszere.
Kevesen tudják a kaporról, hogy fogyasztása serkenti a tejelválasztást. A Földközi-tenger
vidékéről származó növény a lengyel és az orosz konyha egyik jellegzetes fűszere.
A franciák salátákba keverik, kenyérbe, süteményekbe sütik.
A különleges aromájú szerecsendiót a gyógyászatban, az illatszeriparban és a konyhában
egyaránt hasznosítják. A különböző kultúrák sokféle ételt ízesítenek vele, így
sültek, saláták, tészták, de még desszertek fűszerezésekor is felhasználják. A
Maluku-szigeteken őshonos növény reuma, bronchitis hatékony kezelésére alkalmas, ám
nagy mennyiségben álmosságot, hallucinációkat, eufóriát vált ki, túladagolása
pedig halálos is lehet.
A mézeskalács jellegzetes ízét adó gyömbér Ázsiából jutott el a világ konyháiba.
Fontos alkotórésze a currynek, kenyerekben, süteményekben, pudingokban is megtalálható.
A Közel-Keleten szárítva fogyasztják. A gyömbérből készített frissítők (tea, sör,
bor) a vérkeringést serkentik, kandírozva pedig tengeribetegség ellen ajánlják.
A tyúkhúslevest aranysárgára színező kurkuma szintén a currynek egyik meghatározó
fűszere. Az ázsiai növény májbetegségek kezelésére alkalmas. Kenőcsbe keverve bőrbetegségeket
kezelnek vele, arckrémet készítenek belőle. Indiában évszázadok óta textilfestésre
használják.