Profik és amatőrök (noha ez utóbbi szó nem illik tudásukhoz) egyaránt remekeltek
a szabadtéri sütés-főzéssel. Volt ott tárkonyos báránygerinc fóliában, sült köményes
és diós reteksalátával; falusi jércemell rózsaborssal fűszerezve, sült
paradicsommal és jégsalátával; borjúmájas sertésszűz, sült körtével és idénysalátával;
kapros részeges húspogácsa sült paprikával, valamint reszelt sárgarépa salátával
– és még sorolhatnánk.
A végeredmény: a hivatásosok között első helyen a szegedi Fehértói Halászcsárda
végzett, a hobby kategória első helyezettje pedig a pusztamérgesi Péter Ferenc lett.
A nem hivatásos harmadik helyezést a helybéli Balogh Lászlóné nyerte el, aki egy
igazi különlegességgel tűnt ki a mezőnyből: királyrákot sütött roston. A hurkapálcikákra
felfűzött megtisztított rákok közé fokhagyma és citromkarika került, amit a 10-15
perces sütési idő alatt fokhagymás vajjal locsolgattak. A köret sült burgonya volt,
ami fóliába tekerve került a parázsba, s miután elkészült, petrezselymes-fokhagymás
olvasztott vajjal locsolták meg. A menü salátával lett teljes: apróra vágott fejes
saláta, kockázott paprika, paradicsom és póréhagyma került a tálba, hozzá tartármártás,
a tetejére pedig márványsajt és fekete olívabogyó dukált.
Pünkösd után: a karizmák titkai
Hogyan alakult a Szentlélek ajándékainak megítélése az elmúlt 2 ezer évben »
Átmenvén a siralom völgyén
Trianon túlélése és ami ebből következik »
Sávuot: a törvényadás ünnepének eredete
Az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt – de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt »