hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az angolszászok konyhája

1998. 12. 05.
A táplálkozási szokások a nemzeti és társadalmi hagyományok alapján alakulnak ki. A hagyományos konyhaművészet világszerte egyre inkább háttérbe szorul, a félkész, illetve fagyasztott termékek megjelenésével a háziasszonyoknak egyre kevesebb időt kell a konyhában eltölteni. Ezzel egy időben feléledt a változatosság utáni vágy, ami széles kapukat nyit az étkezésben. A magyar háztartások is egyre nyitottabbá váltak az utóbbi évtizedben, az élelmiszerválaszték bővülése pedig lehetővé teszi, hogy a konyha világában is nemzetközi utazásokat tegyünk.

A térképen Nagy-Britannia kis pont. Ha Angliáról hallunk, a piros, emeletes londoni
buszok, a királynő, skarlátvörös – medvefejes – gárdisták, az ellenirányú közlekedés
és a piknik, a puding, az ötórai tea, a pubok, a gesztenyével töltött karácsonyi
pulyka, valamint a hagyományok tisztelete jut eszünkbe.

De mi is jellemzi az angol konyhát?

Angol konyháról a XII. századtól kezdve beszélhetünk, ami az elkövetkező évszázadokban
a gyarmatbirodalomban is szétterjedt. Az angolszászok világszerte nagy marhahúsfogyasztó
nemzet hírében állnak, ami túltesz bárányhús-fogyasztásukon, de ma már a szárnyasok
is egyre népszerűbbé válnak az asztalukon. A szigetország fekvéséből adódóan a
halászat mindig jelentőségteljes szerepet játszott az étkezésben. Angliából indult
el világhódító útjára a fish and chips (rántott hal sült szalmakruplival). A
legeldugottabb angol településen is találunk a magyar lacikonyhát helyettesítő Fish
& Chips shopokat.

Az angol konyha híres az alapanyagok iránti igényességéről. Egyszerű, nem túlfűszerezett
ételeiket sok friss zöldséggel fogyasztják, így az kalóriaszegényebb, vitamindúsabb,
viszont nem annyira változatos. Tipikus ételük a mindenféle (édes-sós) változatban
készülő pie. A magyar étkezési szokásokkal ellentétben az angoloknál sem a hétköznapi,
sem az ünnepi étkezésben nem szerepel leves. Legfeljebb csészéből, és csak nagy
hidegekben, télen isznak egy egyszer? levest. A húsételeket mindig valamilyen párolt,
vagy sós vízben főzött zöldségkörettel tálalják, savanyúságot nem adnak melléjük,
viszont barna mártással öntik le. Étlapjukon ismeretlen a rántással-habarással készült
főzelék. A komplett étkezés elmaradhatatlan tartozéka a "puding". Ezalatt nem az
Európában megszokott pudingot értjük, hanem mindenféle édességet, mint például az
egyik tradicionális angol pudingot, a rizs pudingot.

A hagyományos angol reggeli sült szalonnából, lágy tojásból, sült virsliből áll,
amit sült paradicsom és sült gomba egészít ki. Száz éve angolszász területről
indult el világhódító útjára a kukoricapehely, amit egészséges volta miatt ma már
az angol családok többsége választ reggelire. Ezt egészíti ki a pirítós narancsból
vagy citromból készült lekvárral, azaz marmalade-dal. Egy angol számára a felvágott,
a sajt a kontinentális reggeli fogalmába tartozik. Munkaidőben csak szendvicseket
kapnak be, a mindig népszerű sok-sok zöldséggel. Kivétel csak a vasárnapi ebéd,
ilyenkor a tradicionális Sunday-roast kerül terítékre: egészben sütött hús, 2-3 féle
zöldségkörettel és sült krumplival, továbbá Yorkshire-puddinggal (palacsintatésztából
készül, s muffin sütőformában sütik ki, majd barna szósszal öntik le). Ötkor üt
a tea órája, amit többnyire süteménnyel fogyasztanak. Mindemellett szinte egész nap
teáznak, átlagosan másfél-két liter tea elfogy személyenként, tejjel hígítva. A
család este 6 és 8 között az asztal körül ülve fogyasztja el a főtt vacsorát, s
lefekvés előtt még elnassol egy-egy zacskó burgonyaszirmot, vagy teáznak még egyet.


Shepherd\'s Pie



Hozzávalók 6 személy részére:

2 evőkanál olaj, 2 hagyma apróra vágva, 750 g sovány darált hús, 2 sárgarépa
karikákra vágva, 1 leveskocka, 1 kg burgonya, 25-50 g vaj, kevés tej



Egy nagy serpenyőben olajon megpároljuk a hagymát, s belekeverjük a darált húst, a sárgarépát
és a leveskockát. Fél órát hagyjuk párolódni alacsony hőfokon. Ezalatt elkészítjük
a krumplipürét. A darálthúskeveréket egy hőálló tálba tesszük, majd a tetejére
ráöntjük a krumplipürét. Előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!