Hamarosan megnyitotta kapuit a kor színvonalának megfelelően kialakított, több technikai újítást is tartalmazó lövölde épülete. Az ünnepélyes megnyitón előkelő vendégkoszorú vett részt, miniszterek, főrangú hölgyek és urak képviseltették magukat. A nyitást követő években az épület több jeles, nemzeti és nemzetközi lőverseny színhelyéül szolgált, időnként vendégül látva a kor neves személyiségeit is.
A két, egész világot megrengető háborúban „hadirendeltetésűvé” alakult át az épület. Tartottak itt nagygyűléseket, és búcsúztattak frontra induló katonákat.
A második világháború után, 1949-ben a városi vezetés határozatának értelmében e helyen nyitotta meg kapuit a lőrinci strandfürdő, amelynek öltözőjeként üzemelt 40 évig az annál jobb sorsra érdemes patinás épület.
A nyolcvanas évek első felében a strandfürdő területének egy részét Zila László cukrászmester vette bérbe, és hamarosan megnyitotta kapuit a Krisztina Cukrászda, amely rövid időn belül igen népszerűvé vált. Másfél évtizeddel később már a „strandöltöző” is – ami az egykori lövölde épülete volt – Zila úr tulajdonába került.
Az ezredfordulón két évet igénybe vevő, kitartó és mindenre kiterjedő felújításon esett át az épület, amelyet a lokálpatrióta cukrászmester maga vezetett le, több neves építész segítségével.
2002 decemberében, ennek a sok mindent megélt épületnek méltó, új funkciót adva megnyitotta kapuit a Zila Kávéház.
A nyitás után alig három évvel, 2005-ben már kiérdemelte az év kávéháza elismerést a kávéházak versenyén. A közel 2000 négyzetméteren ízléses, a környezettel harmonizáló, igazi békebeli hangulatot árasztó helyet sikerült kialakítani, amit 2010-ben Rozmaring Díjjal ismertek el.
A bejárattól jobbra eső kávéházi részben hangulatos, boxos elrendezésű helyet alakítottak ki, bőrborítású kanapékkal, ideális helyszínt adva ezzel baráti, üzleti, családi találkozóknak.
A balra eső cukrászdai tér kerek márványasztalainál elfogyaszthatjuk reggeli kávénkat olyan igazi, hagyományos receptek alapján készült sütemények kíséretében, mint a dobostorta.
Az étteremben üvegtetős télikert, illetve egy platánkert – közepén monumentális, élő platánfával – gondoskodik arról, hogy a vendégek a béke szigetén érezzék magukat az itt töltött idő alatt.
Tavasztól őszig a 120 férőhelyes teraszon árnyas gesztenyefák alatt is elfogyaszthatjuk kávénkat vagy akár ebédünket, vacsoránkat is.
Az étlapról válogathatunk a magyar konyha remekei és a nemzetközi konyha kedvelt ételei közül. Ebédünk, vacsoránk mellé pedig a kiváló magyar pincészetek legjobb borait felvonultató kínálatból választhatjuk ki a számunka leginkább megfelelőt.
A romantikus környezet, a remek konyha és a nagyhírű cukrászda ideális helyszínné teszi ezt a helyet esküvők, baráti és céges rendezvények megtartására.
A tulajdonos Zila László úr munkásságát az „Év Gasztronómusa” állami kitüntetéssel is elismerték, olyan nemzetközileg nyilvántartott szabadalom fűződik a nevéhez, mint a „Zila-tortaforma”. Idén már negyedik alkalommal érte az a megtiszteltetés Zila urat, hogy elkészítheti az „ország tortáját”. Ennek az eseménynek
kapcsán, a neves cukrászmesterrel készített riportunkat, amelyben az elmúlt évszázad egyetlen száz százalékig magyar gasztronómiai fejlesztéséről a „Zila-tortaformáról” is kérdezzük, rövidesen publikáljuk. (x)
Kapcsolat
Cím: 1183 Budapest, Ülli út 452.
Web: www.zilakavehaz.hu
Központi telefon: 06(1)290-2417
Központi e-mail: mail@zilakavehaz.hu
Nyitva tartás: minden nap 10–22 óráig
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »