A méltán népszerű mandulatej nemcsak kalóriaszegény verzió, hanem ízvilágában is kifinomult. Kapható pörkölt és nem pörkölt mandulából készült változatban, illetve hozzáadott cukor nélkül is.
Készítésekor a megdarált mandulaszemeket vízbe áztatják, majd több óra után leszűrik, és így kapják a tejhez hasonlító, enyhén diós ízű folyadékot. Kevésbé sűrű, mint a tej, így nemcsak ízében, hanem állagában is más jellegű tejeskávéra számítsunk, ha ilyen tejből készítjük el a szokásos italunkat. A mandulatej kapható kókusztejjel kevert változatban is, ami kicsit teltebb ízt eredményez.
Mivel tápanyagból is kevesebbet tartalmaznak, mint a tehéntej, a gyártók általában kálciummal, riboflavinnal, E- és D-vitaminokkal dúsítják a növényi tejeket.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »