A növényekből készült tejjellegű italok készülhetnek gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz). A „tej” állaga és íze az alapanyagtól függ, de mindenki tetszése szerint válogathat: ezek a készítmények ma már kaphatók natúr vagy ízesített változatban is.
A növényi alapú tejek változó mértékben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. a mogyoró vagy mandula alapú tejekből E-vitamint nyerhetünk szervezetünk számára), míg például a zabtej bétaglükánt tartalmaz, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.
A választáskor mindig érdemes ellenőrizni, hogy mennyi a tényleges alkotóanyag az adott tejben: a mandulatejben gyakran csak 2,5 százalék körüli a mandulatartalom, ami körülbelül 5 darab mandulát jelent 2,5 deciliterenként. Ezért az ilyen italok nagyon hígnak és felvizezettnek hathatnak. Sokan ezért a házi készítésű mandulatejre esküsznek, amihez már speciális gépet is be lehet szerezni.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »