A növényekből készült tejjellegű italok készülhetnek gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz). A „tej” állaga és íze az alapanyagtól függ, de mindenki tetszése szerint válogathat: ezek a készítmények ma már kaphatók natúr vagy ízesített változatban is.
A növényi alapú tejek változó mértékben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. a mogyoró vagy mandula alapú tejekből E-vitamint nyerhetünk szervezetünk számára), míg például a zabtej bétaglükánt tartalmaz, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.
A választáskor mindig érdemes ellenőrizni, hogy mennyi a tényleges alkotóanyag az adott tejben: a mandulatejben gyakran csak 2,5 százalék körüli a mandulatartalom, ami körülbelül 5 darab mandulát jelent 2,5 deciliterenként. Ezért az ilyen italok nagyon hígnak és felvizezettnek hathatnak. Sokan ezért a házi készítésű mandulatejre esküsznek, amihez már speciális gépet is be lehet szerezni.
„A Sátán újra a Földön lakik, és számos emberi testet öltött magára”
Németh Sándor beszéde az október 7-e utáni Izrael melletti szolidaritási tüntetésen »
Emlékezés az aradi hősökre
Kik érted haltak »
Kicsoda Charlie Kirk, Trump titkos fegyvere?
A 31 éves evangéliumi keresztény influenszer, aki egyetemisták millióit mozgósította a választások előtt »