A Journal of Food Science című szakmai folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint az egyes növényi tejek tápanyag- és kalóriatartalma meglehetősen eltérő, így nem árt tájékozódni a lehetőségekről, hogy mindenki a számára leginkább megfelelő alternatívát választhassa. A kutatók most négyféle növényi tejet hasonlítottak össze, és eredményeik szerint a szójatej bizonyult a legtáplálóbbnak, míg a mandula-, rizs- és kókusztejekből hiányoztak olyan alapvető tápanyagok, amelyek fontosak az egészséghez.
A kanadai McGill Egyetem kutatói szerint a tehéntej még mindig a legteljesebb és legkiegyensúlyozottabb fehérje-, zsír- és szénhidrátforrás. Sorrendben ezt követi a szójatej, amely a többi növényi tejjel összehasonlítva a legmagasabb fehérjetartalommal végzett a teszten.
A mandulatej kevesebb kalóriát és sok, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami hasznos lehet, ha valaki fogyni szeretne, vagy szeretné kordában tartani a súlyát. A kutatások szerint az LDL-koleszterin csökkentéséhez is hozzájárul. Ugyanakkor ez a termék kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, így a tehén- és szójatejhez képest kevésbé biztosít kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt.