Ha azt szeretnénk, hogy a joghurt, amit felhasználunk, egészséges legyen, az első és legfontosabb, hogy natúr terméket válasszunk, amelyen fel van tüntetve, hogy élőflórás vagy probiotikus. (A többi terméknek sajnos vajmi kevés köze van az egészségeshez…) Az élőflórás joghurtban bizonyos jótékony hatású baktériumok találhatók, míg a probiotikus joghurtok probiotikummal is be vannak oltva (ezek lényegében az emberi bélrendszerben is fellelhető „jó” baktériumok). Ezek hosszú távon segítik a vitaminok felszívódását és csökkentik a rák kialakulásának esélyeit. Egy jóféle joghurt 1 grammjában 10 millió baktérium és több jótékony hatású mikroorganizmus is megtalálható.
Érdemes megnézni a megvásárolandó termék lejárati dátumát, mert ha az időpont igen távoli, az nem sok jót árul el a termékről. Ezek szerint ugyanis utólagos hőkezeléssel tartósították, viszont így el is pusztították benne a számunkra oly hasznos „bacikat”. (Ha hűtés nélkül tárolva a fedőfólia nem kezd el púposodni, a vásárolt termék több adalékanyagot tartalmaz, mint élőflórát.)