Mindenekelőtt fogyasszunk A-, C- és E-vitaminokban, valamint flavonoidokban, luteinben és zeaxantinban vagy astaxanthinban gazdag ételeket (például sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, spenótot), vagy ha ebben „lemaradásunk” van, szerezzünk be ezeket tartalmazó jó minőségű táplálék-kiegészítőket. A karotinoidok hatékony antioxidánsok, közülük is talán a leghatékonyabb az astaxanthin, amelyet a „karotinoidok királyaként” is emlegetnek. Képes áthatolni a vér-agy gáton, és erőteljes védelmet tud biztosítani a szem számára. Gátolja a gyulladásos folyamatokat, hozzájárulhat az optimális fókuszáláshoz, ezáltal segíti az éles látást. Mivel azok, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, gyakran panaszkodnak szemfáradtságra, érdemes beruházniuk ilyen táplálék-kiegészítőbe, mert egy hosszabb kúra után kedvező hatásokat észlelhetnek.
Az astaxanthin csökkenti a szemlencsében az UV-fény által kiváltott káros oxidációt okozó folyamatokat. Ez pedig főként a nyári időszakban nem elhanyagolható hatás, hiszen ilyenkor fokozottan ügyelnünk kell a szemvédelemre, például azzal is, hogy megfelelő napszemüveget választunk.
Jótékony hatással lehetnek az úgynevezett antocianin molekulákat tartalmazó táplálék-kiegészítők is. Ezek az antioxidánsok adják a fekete áfonya, a tőzegáfonya, az açai bogyó és a fekete rizs kékes-vöröses színét, és fontos szerepet játszanak a látásélesség megőrzésében. Védik a retina idegsejtjeit, és csökkentik a hajszálerek gyulladását.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »