Bár a kutatások szerint a glutén számos betegség okozója lehet – előidézhet emésztőszervi problémákat, de meghúzódhat autoimmun-betegségek, súlyproblémák, hangulatingadozások vagy idegrendszeri rendellenességek hátterében is –, ésszel kell élni a modern élelmiszeripar által kínált alternatívákkal. Egyre gyarapodik az egészségesnek titulált, ilyen-olyan mentes vagy bioélelmiszerek száma, azonban számos tengerentúli orvos és táplálkozás-szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a szépen csomagolt és felcímkézett termékek egyáltalán nem biztos, hogy annyira egészségesek.
Köztudott, hogy az élelmiszeripar időnként „rárepül” egy-egy táplálkozási trendre vagy ajánlásra, és hajlandó bizonyos összetevőket kivonni az ételekből, ami azonban legtöbbször nem sok jót jelent. A természetes alkotóelemek elhagyásának átvitt értelemben is ára van: az ízeket vagy az állagot gyakran csak mesterséges vagy az eredetileg „démonizált” anyagnál jóval egészségtelenebb összetevőkkel tudják pótolni.
Ez történt az egészen a közelmúltig népszerű zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú diéta esetében is. Ilyen termékeknél jó, ha tudjuk, hogy az élelmiszer állagának megőrzése érdekében sokszor cukorral és ennek különböző formáival, szirupokkal pótolják a nedvességveszteséget. Ez különösen a cukorbetegséggel küzdőkre vagy inzulinrezisztensekre veszélyes, bár a túlzott szénhidrátbevitel általában senkinek sem válik javára.