Az ételintoleranciákkal foglalkozó tudomány-ág viszonylag fiatal múltra tekint vissza, de gyors fejlődést mutat, így érdemes követni az újabbnál újabb információkat. A hétköznapi konyhatündér szerep általában az anyukákat illeti meg, ezért gyorsan tapasztalati szakértővé kell képezniük magukat, többnyire autodidakta módon.
Nem is olyan régen még csak ételallergiásokból állt a világ. A köznyelv sokszor még most is allergiának nevezi azt, ha valaki valamilyen ételre érzékeny. Pedig az ételintolerancia és az ételallergia egyáltalán nem ugyanaz. Lényeges különbség, hogy az allergiás reakciók azonnal vagy pár órán belül jelentkeznek.
Az ételintoleranciával kapcsolatos panaszok alattomosabbak, több nap is kell, mire kifejlődik a tünet vagy tünetegyüttes. Nehezen azonosítható – embere válogatja –, hogy kinél mi a domináns panasz, ezért a pontos diagnózis türelmet igényel. A háttérben bizonyos fehérjék állnak, amelyeknek egészséges működés esetén nem kellene átjutniuk a bélfalon. Amikor viszont mégis átjutnak, akkor erre az immunrendszerünk reagál. A túl sok „elfogott” nemkívánatos anyag komplex formában elkezd vándorolni a test különböző részei felé. Ott lerakódik, majd gyulladásos folyamatot indít el.