hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyomorrontás kontra ételhigiénia
Mire figyeljünk a konyhában nyáron?

2015. 08. 08.
A nyár nemcsak a pihenés, a táborozások időszaka, hanem a hőség miatt sajnos a gyomorrontások periódusa is. Ám ha kellőképpen körültekintőek vagyunk, akkor nagyon sok felesleges kellemetlenségtől, kényszerű betegszabadságtól óvhatjuk meg magunkat. A részletekről Gyuricza Ákos élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértőt kérdeztük.

Az élelmiszer-higiéné és az élelmiszer-biztonság témaköre rendkívül tág. Mégis, mi a legfontosabb, amit tudni érdemes róluk?

– Az első és legfontosabb dolog a megbízható forrásból való beszerzés és a szakosított, gyártó által meghatározott körülmények (megfelelő hőmérséklet, páratartalom és idő) között történő tárolás. Gondoljunk csak például a lisztekre, a tésztákra, a rizsfélékre, amelyek nem tekinthetőek könnyen romlandó élelmiszereknek, de ha nedves helyen tároljuk ezeket, megindulhat a penészesedés, amely a penészgombák által termelt mikotoxinok miatt rendkívül veszélyes. Ezek a mikroszkopikus méretű gombák – az élettevékenységük során keletkező méreganyagok miatt – ugyanis súlyos következményekkel járó ételmérgezések előidézői lehetnek.

A méreganyagok hogyan kerülhetnek még bele az élelmiszerekbe?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!