Október végén és novemberben a hazai gyümölcskínálat ugyan megfogyatkozik, de télen is könnyen beszerezhető az alma, a birsalma, a téli körte, a naspolya, a gesztenye, a mogyoró, a csipkebogyó, melyek fogyasztásával biztosítható a vitamindús táplálkozás. A téli gyümölcskínálatot tovább színesíti a lédús déligyümölcsök gazdag választéka.
Szerencsére napjainkban egész télen át lehet kapni olyan vitaminban gazdag gyümölcsöket, mint a narancs, a banán, a kivi, a grapefruit, a mandarin. Sőt, pomelót, gránátalmát, licsit, mangót, karambolát csakúgy, mint a hazai termelésű almák széles választékát (Golden, Delicous, Starking, Mucsu, Jonathan, Jonagold, Gála, Pinova, Topáz, Idared, Húsvéti rozmaring), melyeket folyamatosan biztosítanak az ipari hűtőházak a nagybani piacok és a kiskereskedők számára. Igazi téli – hazai – csemegének számít a birsalma, melynek igen magas a pektintartalma, ezáltal – kompóton kívül – zamatos birsalmasajtot is készíthetünk belőle.
Köztudott, hogy a vitamindús táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van a szervezetünk védekezőképességének biztosításában. Számos megfigyelés és táplálkozástani vizsgálat rámutatott, hogy az általános vagy részleges tápanyaghiány az immunrendszer leromlásához vezet. (Elsősorban a sejt közvetített immunitásában, a falósejtek működésében, a komplementrendszer aktiválódásában, szekretoros ellenanyag- és a citokintermelésben keletkeznek zavarok.)
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »