Habár a „gasztronómia hazája” a legtöbb ember számára csupán pizzából, spagettiből és legfeljebb rizottóból áll, számos egyéb, ínycsiklandóan fenséges fogással is találkozhatunk. Mind az alapanyagok, mind a készítési mód, mind pedig a korszerű, helyes táplálkozás tekintetében megállja a helyét. Az olasz konyha életművészet: a világ minden táján a hétköznapok kedvelt részévé vált.
Olaszország tartományainak eltérő a történelme, az éghajlata, így az ételeik is különböznek egymástól. Ahány tartomány, annyi szokás. A szicíliai konyhát az arab, míg az északolaszt inkább az osztrák ízvilág és ételkészítés befolyásolta. Évszázadokon át húzódó, komoly viták folytak arról, hogy Nápolyból vagy Szardíniáról származik-e a pizza, vagy hogy ki találta fel a „pastát”. Konyhájuk mindig is világhírű volt, de talán soha olyan fénykorát nem élte, mint napjainkban. Mi több, egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint az olasz konyha a legkedveltebb az egész világon, utána következik a francia, majd a thai.
„Sokan a mediterrán diéta fogalmát félreértelmezik, és egy szigorú, megszorításokkal járó étkezési tervet képzelnek maguk elé, míg valójában egy egyszerűen követhető, változatos és ízletes étrendről van szó. Ezenfelül preventív hatást gyakorol korunk civilizációs betegségeire is” – fogalmaz Tóth Bernadett dietetikus. Táplálkozási szakemberek körében gyakori mondás: „Enni mindenki tud, táplálkozni viszont csak kevesen.” A táplálkozás ugyanis nemcsak a táplálék fizikai elfogyasztását jelenti, hanem a szükségleteknek megfelelően, gondosan összeválogatott étrendet is.