hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izgalmas déligyümölcsök

2012. 11. 29.
A gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, ám ennek ellenére mégsem fogyasztunk belőlük elegendő mennyiséget a felmérések szerint. Márpedig manapság a szezonális magyar áruk mellett a legkülönfélébb egzotikus déligyümölcsök is elérhetők az évnek szinte bármely szakában, méghozzá – ha szemfülesek vagyunk – megfizethető áron.

Gránátalma, kivi, mangó, füge, kókusz, banán, ana­nász – ezek már kedvelt gyümölcseink, de ha meglátunk egy furcsa nevű és formájú déligyümölcsöt az áruházak polcain, nem igazán tudunk mit kezdeni vele. Pedig közel másfél ezer gyümölcsfaj található Földünkön – meglehetősen meglepő szám ez ahhoz képest, hogy felsorolni csupán húszat-harmincat tudunk. Ebből is az igazán értékes déligyümölcsök száma 150 körüli lehet. Ezek az ínyencségek egyedülálló zamatukkal, különleges formájukkal, színükkel és illatukkal a trópusi, szubtrópusi tájak hangulatát csempészik be a szürkébb hétköznapokba. Télen a vitaminszükségletünket többnyire az ismertebb fajtákból fedezzük, ám a különlegesebbekkel sem árt megismerkedni.

Pomelo: a legnagyobb citrusféle

A röplabda méretű gyümölcs Malájföld és Polinézia különlegessége, egyben a Távol-Kelet egyik érdekessége is. Szezonja augusztus végétől január végéig tart, hozzánk általában az ősz beköszöntével érkezik meg. A citromfélék között a legnagyobb mérettel büszkélkedhet, egy-egy megtermett példánya elérheti a 40 cm-t és a 6-8 kg-ot is, bár itthon ennél jóval kisebbeket lehet kapni. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a grape­fruit és a narancs keresztezésével jött létre, de az igazság az, hogy a grape­fruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között. Ízét tekintve pedig lágyabb, enyhébb, kevésbé savas, mint a grape­fruit. A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is, de az illatszeripar is nagyra becsüli. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is, minek köszönhetően jó vérnyomás-szabályzó, illetve immunrendszer-erősítő. Az édeskés ízű gyümölcsből készíthető saláta önmagában vagy mézzel leöntve, vagy akár zöldségekkel, hallal, fehér húsokkal gazdagítva. Lekvárt is főznek belőle, a kínai konyhában felhasználják héját fűszerként és kandírozott formában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!