A világ legexkluzívabb gasztronómiai egyesületét, a Club des Chefs des Chefs-et (Államvezetők Séfjeinek Klubja) 1977-ben Gilles Braguard alapította azzal a céllal, hogy a kulisszák mögött dolgozó államfők séfjeinek tisztelegjen. Az egyesületi tagságnak rendkívül szigorú szabályai vannak: kizárólag államfők, kormányfők és uralkodók személyes szakácsai kerülnek be ebbe a szűk és zárt körbe. Országonként egy hely jár, kivéve Kína esetében, amelynek két helyet is biztosítanak. Találkozóikat évenként más és más országban rendezik, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a szakácsmesterek mélyrehatóan megismerhessék a fogadó ország konyhakultúráját. Mindemellett természetesen eszmecsere is zajlik az aktuális tendenciákról és a kialakult praktikákról.
A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő egyesület legfőbb célja a kulináris hagyományok terjesztése és a nemzeti konyhaművészet megőrzése. Az egyes országok főséfjei igazi kulináris nagykövetei az eredeti nemzeti ízeknek, amelyeket szüntelen a modernitás talaján kell újragondolniuk. Ezek az elkötelezett és kiváló szakácsok felelősek az ország legfőbb vezetőinek és családjaiknak egészséges és változatos étrendjéért.
Természetesen nincs közvetlen beleszólásuk a világ eseményeinek alakításába, mégis fontos szerep hárul rájuk a nemzetközi diplomáciában. Főzni ártatlan apróságnak tűnhet, ám jelentőségét nem szabad alábecsülni, hiszen a nagy döntések gyakran az asztalnál születnek. Amikor a világ legbefolyásosabb vezetői egy asztalhoz ülnek, ezeket a szolgálatkész séfeket terheli a felelősség az asztal, az ételek és a hangulat makulátlanságáért.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »