hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavaszi zsongás, kiegészítőkkel

2009. 04. 18.
Az idei szezonban egy életigenlő szín- és formakavalkád figyelhető meg a divatban: a szélsőségek együttélése és találkozása igen gyakori, rengeteg választási lehetőséggel találkozunk, a tervezők nem spóroltak sem a minőségi anyagokkal, sem a kiegészítőkkel. Az iparág optimistán figyeli a jövőt és a vásárlók pénztárcáját.

Korunk olyan hangzatos kifejezéseit, mint a „környezetvédelem”, a „globalizáció”, a divatszakma a saját marketingjében is előszeretettel alkalmazza, hiszen a környezet- és gazdaságtudatos jelszavak jól csengenek a vásárlók fülében is. Ám a kereskedők és a tervezők a spórolást inkább ránk, vásárlókra hagyják, ha az idei trend megaméretű kiegészítőit és a kollekciókhoz felhasznált anyagmennyiséget nézzük. A divatipar az „össznépi spóroláshoz” csupán kitűnő minőségű és jól variálható darabokkal járul hozzá, így ezáltal kevesebb, de tartós ruhadarabból is ki tudjuk alakítani idei ruhatárunkat. A környezetvédelem és a természetesség viszont nem csak szlogen: egyre jelentősebb szerepet kap az állatok védelme és a textilgyártás környezetbarát folyamata. A piacra valódi bőr- és szőrmetárgyak helyett azok mesterséges változatai kerülnek, a textilgyártásban a műszálak alkalmazása háttérbe szorul.
A főbb jellemzők mellett érdemes kitérni az idei trendet meghatározó inspirációkra. Az 1960-as évek reformszerű, a ’70-es évek laza és a ’80-as évek férfias stílusjegyeinek fel-felbukkanásán túl a kényelem, a lezserség és modernség alakítja a vonalvezetést, és ezáltal az anyagválasztást is. Az idei tavaszi-nyári divat nagyvonalúságával, merészségeivel igazi nyári szellőként hat a komor és hideg tél után. A stílus nyugodt, higgadt légkört teremt színekkel, formákkal, természetességgel.
A divatipar ebben a gazdasági helyzetben reménykedve igyekszik a jövőbe nézni, ezért színeire a frissesség és az élénkség jellemző, de hivalkodásmentesen. Minden az üde tavaszt és a ragyogó nyarat tükrözi, a tervezői tudatosságnak köszönhetően. Legfontosabb színek a kék és azok árnyalatai, a fehér különböző tónusaiban, a semleges, illetve a púderszínek. Ez utóbbiak a vakációt idéző élénk napsárgával vagy narancssárgával jól kombinálhatók. Fekete csak fehérrel együttesen található meg, különböző izgalmas mintákat kialakítva, de ne feledkezzünk meg az ezüst és arany felületekről sem, ez adja meg az idei trend eleganciáját!
Ezen a nyáron a szélsőségek együttélése és találkozása igen gyakori: rengeteg választási lehetőséggel találkozunk a fényes színektől kezdve a matt felületekig, a lapos sarkú balerinacipőtől a szokatlanul magas telitalpúakig, a lakkozott kígyóbőr­utánzatoktól a gigantikus ékszerekig.
A legfontosabb ruhadarabok az idei szezonban a lágy esésű bő nadrágok (amelyek leginkább török bugyogókra emlékeztetnek), illetve a bokáig érő bő szoknyák, amelyek ráncolásokkal, hajtásokkal vannak dúsítva, a szokott mennyiségnél jóval több anyagot felhasználva. Mindezek mellett divatosak a különböző hosszúságú sortok és a bokáig érő kaprinadrágok. Az idei ruhadivatra a „H”- és az „A”-vonal jellemző: a derékban karcsúsított ruhák már a múltéi, az alakot lágyan leomló, redőzött selymek takarják, amelyet utólagosan egy széles övvel kiemelhetünk. Divatos még a csőszárú farmer az 1980-as évek stílusában, koptatva, fehérítve vagy tépve.
A ruhaujjak is igen sok megoldást kínálnak: lehetnek puffosak, tölcsérszerűen kialakítottak, vagy éppen eltűnhetnek. Divatosak az aszimmetrikus szabások, megoldások. A blúzokon és ruhákon sok fodorral, ránccal és rojtokkal is találkozhatunk, tervezőink előszeretettel játszanak az áttetsző anyagokkal. A blézerekre szintén a ’80-as évek lezsersége, bősége és fiús formavezetése jellemző, de megtalálhatjuk az apró, ráncokkal díszített kabátkákat is. 
A díszítettségben, mintázatban ezen a nyáron inkább az egyszerűség dominál. Természetesen találkozhatunk népi motívumokkal, nyomott és hímzett formában, de idén ezen a területen inkább a visszafogottság jellemző. Népszerűek az apró nyakkendőminták, virágmintás nyomatok, digitális grafikai elemek, pöttyök, csíkok különböző stílusban és méretben. Az eleganciát igénylők pedig strasszokkal, kövekkel és flitterekkel dekorált darabokat ölthetnek magukra.
A visszafogottság mellett idén a hangsúly a kiegészítőkön van: az ékszereket, öveket gigantikus méretben alkalmazzák. Kelendők a széles karkötők, nagy gyöngyökből álló láncok, fémlapocskák, geometrikus alakzatok. Az övek pedig elsősorban műbőrből vagy textilből készülnek, színes drágakőutánzatokkal dekorálva. A táskák az alkalomhoz illően különbözhetnek: választhatunk az élénk színű, dombornyomott, műbőr kézitáskák és a hatalmas cipekedős táskák között is, a praktikumnak megfelelően. Divatosak a magasított talpú, tűsarkú, illetve gúlasarkú cipők, szandálok és lapos sarkú csizmák fémlapocskákkal, rojtokkal díszítve. Öltözetünket hatalmas ovális, vidám napszemüveggel, csinosan megkötött nyaksállal, kendővel egészíthetjük ki az idei nyár trendjének megfelelően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!