Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet - summázta a helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.
Az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.
Ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, ami azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.
Az aszály még tovább rontotta a helyzetet. A keleti országrészben tragikus a helyzet, az ország középső részén is rossz, de nem jó a nyugati részeken sem. Vagyis nemcsak a termőterület lett kisebb, hanem még a várható hozam is jóval alacsonyabb lesz.
Ez azt jelenti, hogy még a hazai fogyasztás egy negyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben.
Dorogi Árpád elmondta ugyanis, hogy Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy. Viszont idehaza tavaly csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni, az idén pedig talán csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség.
(Hetek / MTI)