1000 eurós minimálbérről és az unió megbénulásáról beszélt Orbán
A reggeli interjúban
1000 eurós minimálbérről és az unió megbénulásáról beszélt Orbán

Facebook/Orbán Viktor

2024. 10. 04.
A kormányülésen szó volt arról, hogy két-három éven belül hogyan lehet elérni az ezereurós minimálbért, és a mintegy hatszázezer forintos átlagbér egymillió forintra emelését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A kormányfő kifejtette: ez lehetséges, ha meg tudnak állapodni a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Ezek a tárgyalások zajlanak, és a gazdasági miniszternek azt szabták feladatául, hogy az idei év végéig a megállapodást hozza tető alá.

Legyen egy hosszú távú, több évre szóló bérmegállapodás, aminek a végén egy dátum és egy egymillió forintos havi átlagjövedelem van

- összegzett. Orbán kitért arra is, hogy óriási vitákat szül a gazdasági semlegesség, és most, amikor azt látják, hogy "rugdossák a hátsónkat, rángatják a kabátunk szárnyát vagy belemarnak a nadrágszárunkba", akkor annak mind ez az oka.

Ha a szavak mögé néznek, minden támadás mögött az van, hogy megpróbálják Magyarországot letéríteni a gazdasági semlegesség útjáról, és visszaverni, visszakényszeríteni abba a blokkba, ahol ők is vannak, ahol nincs növekedés, nincs fejlődés és nincs jövő - mondta a miniszterelnök. Leszögezte: nem akarunk visszamenni abba a blokkba, hanem ott akarunk lenni, ahol vagyunk, mert ha jól csináljuk, akkor az idei 1,5-1,8 százalékos növekedést a gazdasági semlegesség politikájával a következő évben 3-6 százalék közé tudjuk emelni - fejtette ki.

Családpolitika

A gyermekes családok számíthatnak arra, hogy helyzetük 2025-ben és 2026-ban érezhetően javulni fog, mert a kormány a következő évben megduplázza a gyermekek után járó adókedvezményt - mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a gyermek személyes ügy, de közben közérdek is, mert ha van gyerek, akkor van jövő, ezért nem szabad lemondani arról, hogy fair elbánásban részesüljenek a gyereket nevelő szülők.

Ezért kétszeresére kell emelni a gyerekek után járó adókedvezményt

- tette hozzá, jelezve, lehet, hogy ezt nem egyszerre, hanem két lépésben teszik meg, de a következő évben ennek meg kell történnie. "Én ebből nem engedek" - hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte, a gyerekesek számíthatnak arra, hogy függetlenül a foglalkozásuktól és a foglalkozásuk bérszínvonalától, az ő helyzetük érezhetően javulni fog a 2025-ös és '26-os években - mondta.

A legrosszabb, ami történhet

A gazdasági hidegháború a legrosszabb, ami történhet Európával és a magyarokkal - jelentette ki , majd azt mondta, Magyarország a családok életszínvonalának megvédése érdekében vezeti be a gazdasági semlegesség politikáját.

A kormányfő elmondta, az EU olyan döntést hozott, amellyel megpecsételni látszik a saját versenyképességét, azaz lezárja azt. Ez a gazdasági hidegháború; az unió a nap folyamán dönt arról, hogy büntetővámokat vet ki a kínai gazdaságra, amit Magyarország ellenez - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, óriási veszély a gazdasági hidegháború, mert az elsősorban Magyarország exportorientált gazdaságát sújtja, ezért harcolni kell ellene, mert ez a családok mindennapi életszínvonalával legszorosabban összefüggő kérdés.

Egyék meg, amit főztek maguknak

Ha (pedig) Brüsszel a migránsok becsalogatása helyett nem tér át egy migránsokkal szemben fellépő, a határokat megvédő politikára, akkor meg fog bénulni az Európai Unió működése - jelentette ki a kormányfő.

"Ha Brüsszel nem tér észhez, és nem tér át egy migránsokat támogató, becsalogató politikáról egy migrációval szemben föllépő politikára, a határt megvédő politikára (...), akkor nem a gazdaság behalása, meghalása miatt lesz baj, hanem már azt megelőzően, hogy ez bekövetkezne, a migráció miatti konfliktusok szét fogják feszíteni az Európai Uniót, és meg fog bénulni az unió működése" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta: jó, ha Brüsszel főpolgármestere készül, mert ha Magyarországot továbbra is mindenfajta büntetésekkel sanyargatják Brüsszelből a migráció miatt, akkor "meg fogják kapni, amit akarnak, és oda fogjuk szállítani buszokkal a migránsokat a főtérre, jogilag szabályos, kifogásolhatatlan módon".

"Aztán egyék meg, amit főztek maguknak" - fűzte hozzá.

(MTI / Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!