Kóser McDonald’s az izraeli Petah Tikvában. Nem lesz laborhúsból készült sajtburger az étlapon.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)
Melyek lehetnek az etikai kifogások a „lombikban gyártott” húsokkal szemben?
– Több problémát is említhetek. Először is a hús és tejtermék együttes fogyasztása tilos a számunkra. Ezért fel kell tennünk a kérdést, hogy minek tekinthető az ilyen élelmiszer, hús vagy nem hús? Amennyiben húsnak kell tekintenünk, akkor további feltételek vannak, meg kell felelni a kóser vágás szabályának is, különben nem fogyasztható a számunkra. A törvényeink szerint azonban az élő állatból kiemelt sejt nem azonos az eredeti egyeddel, így nem számít állati eredetűnek az ebből növesztett termék. Ugyanakkor már a Noénak adott törvények – amelyek nem csak a zsidóságra vonatkoznak – tiltják azt, hogy élő állatból levágott darabot megegyünk.
Azért, mert vért tartalmazhat?
Alkalmazott vereségfilozófia? Tatár György Európáról és a migrációs krízisről
Interjú a térségünket formáló globális trendekről »
„Miért létezik Izrael állama?” - Interjú Tatár György filozófussal
A megrendülés hiánya és az apokaliptikus tövis »
Átmenvén a siralom völgyén
Trianon túlélése és ami ebből következik »