hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Andy Vajna útja a parókáktól a show-bizniszen át a politikáig
Filmbe illő sztori

2016. 01. 14.
Az általa vezetett Filmalap támogatta a Golden Globedíjjal kitüntetett Saul fiát. Éveken keresztül a legtöbb pénzt termelő producerek élmezőnyében volt, ezek után hazaköltözött, és mutyigyanús ügyekkel állt kormányzati célok mellé. Andy Vajna ellentmondásos pályája.

Az utóbbi fél évben szinte nem telik el nap Andy Vajna filmipari kormánybiztossal kapcsolatos hír nélkül. Október óta a TV2 vitatott megvásárlása kapcsán áll a híradások élén, előzőleg kivételezett kaszinói miatt támadták. A héten – eddig – pozitív a mérleg, hiszen a Filmalap által támogatott Saul fia című magyar alkotás világraszóló sikert elérve Golden Globe-díjat kapott, és egyre többen beszélnek az Oscar-díj realitásáról is. Ebben pedig nagy része van Andy Vajnának, hiszen az általa vezetett szervezet döntött úgy, hogy jó ta­-nácsokon túl pénzzel is támogatja Nemes Jeles László filmjét.

A tizenkét éves Vajna András 1956 decemberében hagyta el Magyarországot. Egyedül indult el Budapestről az Egyesült Államokba. A Mozgó Világnak adott, három évvel ezelőtti interjújában azt mondta, azért döntött a távozás mellett, mert az amerikai nagynénjétől fantasztikus játékokat kapott ajándékba, és ettől ő volt a legvagányabb fiú az utcában. „Ott akartam élni, ahol ezeket a gyönyörű dolgokat gyártják” – magyarázta „disszidálása” okait Vajna. A 12 éves fiú a Vöröskereszt segítségével Bécsből Kanadába utazott, majd onnan az USA-ba. Szülei két héttel őt követve indultak útnak, a család fél év múlva egyesült. A vallásossá sosem vált, zsidó származású Vajna Los Angelesben járt középiskolába, és mint az említett interjúban felidézte, gimnáziumi évei alatt gyakran beszökött az iskolával szomszédos 20th Century Fox stúdióiba meglesni, hogyan készül a film. Két évig tanult egy filmfőiskolán, közben fotóstúdiót nyitott: színésznek készülő osztálytársairól készített képsorozatokat. „Pörgött az üzlet, csakhamar befutott színésznők is jártak hozzám portfóliózni, a fotózáshoz mindig is jó szemem volt” – mesélte a Mozgó Világnak.

Ezt követően – egy síbaleset miatt – a filmtől eltávolodva a fodrászatnál kötött ki: begipszelt lábbal nem tudta cipelni a fotófelszerelést, ám az így kieső hónapokat sem akarta elvesztegetni, ezért pályát módosított. A fodrászatban is tehetségesnek bizonyult, felvették Beverly Hills legmenőbb szalonjába. Apja azonban nem támogatta a váltást, azt mondta, nem ezért engedte Amerikába. Válaszul Vajna otthagyta Amerikát, és tíz évre Hongkongba költözött. Eleinte parókakészí­-tésben utazott: háromezer fős cége ott gyártotta, Vajna társa pedig az USA-ban értékesítette a parókákat. Néhány év után ismét váltott, mert rádöbbent, hogy a parókaüzlet hamarosan leáldozóban lesz: eladták

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!