Az aflatoxin a takarmánnyal kerül a tehenek szervezetébe, amely átkerül a tejbe is. Ez a toxikus anyag a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes, rákkeltő, úgynevezett mikotoxinok egyik fajtája. A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.
Általában a fertőzés összefügg a meleg időjárással, mivel a gyakrabban előforduló penészgombák magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjednek leginkább. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt, amely folyamat a tárolása ideje alatt is tovább folytatódik. Mivel tavaly aszály volt, ezért a termés szennyezettebb a korábbi években betakarított takarmányokhoz képest. Ráadásul a februári és márciusi melegebb időjárás is elősegíthette a gombafertőzés további terjedését.
Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak kiugró mennyiségű aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett. Általában a takarmányokban valamilyen mértékű penészgomba majdnem minden esetben található, de a fertőzés aránya és mértéke a meghatározó, ezért az élelmiszeripar határértékekhez köti, hogy ezen anyagok jelenlétét mikortól tartja károsnak egy élelmiszerben.
Szent István - látnok vagy realista volt az államalapító király?
Szuverenitás, bibliai hit és Jeruzsálem kérdése »
„Miért létezik Izrael állama?” - Interjú Tatár György filozófussal
A megrendülés hiánya és az apokaliptikus tövis »
Alkalmazott vereségfilozófia? Tatár György Európáról és a migrációs krízisről
Interjú a térségünket formáló globális trendekről »